UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародний Комітет захисту журналістів представить доповідь про вбивство Шеремета

У Києві 12 липня делегація проведе прес-конференцію.

Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) відвідає Київ для представлення спеціальної доповіді про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Делегація буде в столиці з 10 липня по 12 липня у повному складі, передає Громадське.

Комітет повідомив, що направив запити про зустрічі з високопоставленими українськими чиновниками, включаючи президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, генерального прокурора Юрія Луценка, голову Національної поліції Сергія Князєва і голову СБУ Василя Грицака.

В організації сподіваються обговорити результати підготовленого звіту з згаданими вище чиновниками.

Також комітет зазначив, що розслідування вбивства журналіста затягується, досі не покарані винні.

"Павло Шеремет був шанованою колегою і другом Комітету захисту журналістів. У 1998 році ми нагородили Шеремета нашою Міжнародною Премією Свободи Преси, щоб визнати його мужність, професійні репортажі на тлі переслідувань і несприятливих умов. І ми продовжували підтримувати зв'язок з ним протягом багатьох років, іноді повідомляючи про нові напади і утиски проти нього", - розповіли в комітеті.

До делегації входять виконавчий директор Джоел Саймон, член Ради директорів Алан Расбриджр, представник в ЄС Том Гібсон та Ніна Огнянова, координатор програми Комітету в Європі та Центральній Азії.

Також до делегації приєднаються мати Шеремета Людмила і дочка Єлизавета.

Повідомляється, що після зустрічі з чиновниками, комітет проведе прес-конференцію в Києві в Кризовому Медіа Центрі. В ході конференції буде представлений і поширений звіт про вбивство Павла Шеремета. Також делегація розповість про результати зустрічі з українським урядом.

"Ми уважно стежимо за середовищем преси в Україні з початку 1990-х років, тому наша перспектива представництва і захисту прав та інтересів свободи преси закріплена у фундаментальних дослідженнях і спирається на розуміння політичної реальності України", - йдеться в заяві CPJ.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в результаті підриву автомобіля. Вибух стався о 7:45 ранку, коли журналіст виїхав з дому і проїхав кілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.

У лютому 2017 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що слідство встановило людей, які могли бути причетні до вбивства Шеремета, а також можливих свідків злочину. У той же час, начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко зазначив, що повідомлення про підозру поки нікому не вручено.

15 травня поліція допитала екс-співробітника СБУ Ігоря Устименко в рамках розслідування вбивства Павла Шеремета. Авторам документального фільму "Вбивство Павла" вдалося з'ясувати, що Устименко приїжджав до дому Шеремета в ніч напередодні вбивства і провів там більше години. Офіційне слідство цією інформацією не володіло.