UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародні організації передали жителям Донбасу 535 тонн гуманітарної допомоги

Росія блокує передачу жителям окупованих територій гуманітарної допомоги.

З початку року УВКБ ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста передали на тимчасово окуповану частину Донбасу 535 тонн гуманітарних вантажів, переважно продуктів харчування. Про це інформує Держприкордонслужба в понеділок, 1 березня.

У минулому році майже три з половиною сотні вантажівок доставили на тимчасово окуповану частину українського Донбасу понад 4,6 тисячі тонн допомоги, в тому числі 1,9 тисячі тонн продуктових наборів, більше 200 тонн товарів медичного призначення, понад 470 тонн засобів гігієни, а також господарські, промислові, електротовари, обладнання, побутову хімію, посуд, насіння і т.д.

При цьому Росія відправила в ОРДЛО 5 колон, 64 вантажівки. Гумконвої супроводжувалися порушенням норми міжнародного законодавства. Ці колони йшли через неконтрольовану ділянку кордону без належного оформлення. Що саме перевозять машини точно не відомо, адже контролюючі органи України можуть тільки візуально спостерігати за проїздом таких «гумконвоев» на територію ОРДЛО.

До того ж окупаційна влада 26 лютого заблокувала гуманітарний конвой з гігієнічними наборами для шкіл і закладів охорони здоров'я. Тільки 1 березня завдяки відповідним діям української делегації в ТКГ вантаж вдалося доставити громадянам України на тимчасово окуповані території.