UA / RU
Підтримати ZN.ua

Митники вилучили скарб артефактів тисячолітньої давнини, який хотіли вивезти з України

Такі історичні цінності заборонено вивозити з країни

Київські митники вилучили у мешканця Чернігівщини цілий скарб артефактів тисячолітньої давнини, який він намагався надіслати до Сполучених Штатів Америки. Експрес-експертиза спеціалістів Національного музею історії України виявила, що зловмисник намагався вивезти таким чином з України артефакти, які мають відношення до давніх археологічних культур, зокрема домонгольської доби та часів українського Середньовіччя. Про це повідомляє Державна митна служба.

Читайте також: Митники заблокували постачання спецтканини з Росії, яку завозили під прикриттям європейського імпорту

У міжнародному поштовому відправленні житель Чернігівщини намагався переслати 75 предметів старовини, серед яких, за фаховим висновком експертів, є чимало надзвичайно цінних артефактів.

“Фахівці музею визначили, що надані на експертизу предмети – автентичні зразки підгірцевської (V-III ст. до н.е.) та черняхівської культур (III - початок V ст.), домонгольські артефакти, поширені на території Русі (X-XIII ст.), та предмети доби Середньовіччя (XV-XVII ст.) тощо… Всі зразки є предметами археології, експертами їх визнано культурною цінністю”, – уточнює київська митниця.

Митники також нагадують, що предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Їх місце в Музейному фонді України.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було.

Раніше митники виявили в одному з міжнародних відправлень, яке прямувало з Тернополя до Тайваню, стародавні скам'янілості (фосилії). Фахівці встановили, що це – оригінальні фосилії, знайдені на Поділлі, в басейні річки Дністер. Геологічний вік трьох із них становить близько 400 млн років, а двох інших, краба та молюска – 10-20 млн років.