UA / RU
Підтримати ZN.ua

Місцева рада Переяслав-Хмельницького виступила за повернення місту історичної назви

Депутати намагаються позбавитися від наслідків "колоніальної політики "старшого брата".

В Переяслав-Хмельницькому Київської області міської ради підтримали питання про повернення місту історичної назви - Переяслав.

Як сказано на сайті міськради, депутати звернуться до київської облради з проханням внести подання до Верховної Ради для перейменування міста.

Свою позицію міськрада Переяслав-Хмельницького пояснює наступним чином:

"В роки Другої світової війни, перейменувавши наше місто, ідеологи сталінізму прагнули вирвати з коренем дерево його тисячолітньої історії і пересадити в штучний горщик зразка 1943 року. Всі підступність колоніальної політики "старшого брата" полягала в тому, що додавши до назви нашого міста славне ім'я лідера національно-визвольної революції українського народу 1648-1657 рр. Богдана Хмельницького, вони прагнули назавжди "відрізати" Переяслав від державно історичних витоків часів Київської Русі, втративши його у величезному лабіринті провінційних міст, згадувалося хіба що у зв'язку з річницею фальсифікованого договору про "возз'єднання російського і українського народів".

Нагадаємо, 19 травня 2016 року Верховна Рада прийняла постанову про перейменування 299 населених пунктів у рамках виконання закону україни "Про засудження націонал-соціалістичного (нацистського) і комуністичного тоталітарних режимів і заборону пропаганди їх символіки". Зокрема, Дніпропетровськ перейменували на Дніпро, Дніпродзержинськ – на Кам'янське, а Комсомольськ Полтавської області – на Горишни Плавні.

Всього в ході декомунізації в Україні перейменували більш тисячі населених пунктів, в тому числі, два обласних центри. Більшості декомунизированных міст і сіл повернули історичні назви.