UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мир "за будь-яку ціну" не може бути державною стратегією — експертка

Тим паче коли цю ціну не роблять публічною. Не обговорюють, а лише видають на поверхню вже результат домовленостей.

Що робити з катастрофічним падінням рівня компетентності в країні? Чому наше громадянське суспільство оживає в період майданів і революцій, а після - всихає до трьох відсотків стабільно працюючих ГО? Чи збережеться цей острівець громадянської активності в Україні, коли раптом умовний Трамп і Сорос відмовлять нам у фінансуванні? На ці та інші питання відповіла громадська активістка, керівниця Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко у своєму інтерв'ю DT.ua.

На питання журналіста про те, чи розуміє вона яка у президента Зеленського державна стратегія, Світлана Матвієнко парирувала: "А хіба в президента Зеленського є стратегія? Та навіть коли є, то завдяки комунікації, яку команда президента "налагодила" з суспільством, ми про неї й не здогадуємося. Бачимо лише його прагнення за будь-яку ціну створити умови для примирення та закінчення війни. Але "за будь-яку ціну" не може бути державною стратегією. Тим паче коли цю ціну не роблять публічною. Не обговорюють, а лише видають на поверхню вже результат домовленостей".

"З чим ми взагалі рухаємося далі? Ми хочемо перемоги чи тихої непомітної капітуляції? Як ми говоримо з людьми? Яка в нас стратегія повернення окупованих територій і людей? Навіть не у фізичному плані, а в ментальному. Що ми, взагалі, потім із цим робитимемо? Або що вже зараз робимо з Конституцією? І чому не говоримо про це з суспільством? Чому ми так легко привласнюємо право грати життями загиблих на Майдані, на війні? Чи розуміємо, що нами просто маніпулюють у рамках цих мирних переговорів? - акцентує увагу керівниця Лабораторії законодавчих ініціатив. - Очевидно - без чесних відповідей на ці прямі запитання в діалозі з суспільством жодну стратегію створити неможливо".

На питання журналіста про те, чому президент, який виграв вибори саме завдяки прямій комунікації з виборцями, зараз настільки неефективний у своїй комунікації з суспільством, Матвієнко говорить:

"Комунікація завжди складається з двох речей: бажання комунікувати й інструментів, необхідних для цього. Ми вже неодноразово чули, що не потрібні журналісти. Інколи в мене складається враження, що не потрібні вже й дипломати. На жаль, у команди президента склалася думка, що завдяки такій блискавичній перемозі тепер можна завжди говорити з людьми прямо. За кермом Tesla чи з допомогою відеоролика. Але не працює. Без професіоналізму команди не працює. Мені здається, що люди, котрі задіяні в цьому блоці команди Зеленського, не розуміють, що таке державне управління, в принципі. Вони не тільки не можуть професійно вибудувати комунікацію, а ще й не хочуть цього робити".

"Річ у тому, що посада президента передбачає комунікацію з суспільством навіть тоді, коли йому особисто нічого сказати, - додає активістка. - Його обов'язок - пояснювати людям, що відбувається з країною. Навіть якщо він сам не стовідсотково розібрався в якомусь складному, наприклад економічному, питанні. Насправді я вважаю Володимира Зеленського досить недурною людиною, котра, однак, абсолютно не готова до тих викликів і обов'язків, які отримала".

Детальніше читайте в матеріалі "Світлана Матвієнко. Лабораторія цінностей".

Повну відео версію інтерв'ю дивіться тут.