UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ України може закрити ринки, якщо порушення карантину не припиняться

Робота ринків по всій країні може бути заборонена вже в середу.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко попередив, що в країні можуть бути закриті ринки, як засіб посилення карантину, порушення якого тривають. Така заява прозвучала в ефірі передачі "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"Я особисто видав постанову головного державного санлікаря, яка чітко регламентує, при дотриманні яких умов органи місцевого самоврядування можуть дозволити ринкам відкритися. Зараз ми з Нацпліцією аналізуємо ситуацію і бачимо, що відбуваються системні порушення. Перші два дні поліція спробує реагувати, але, якщо не буде ніякого ефекту за понеділок-вівторок, в середу ми скасуємо цю постанову та ринки будуть закриті", - сказав Ляшко.

Також, за словами Ляшка, у МОЗ є план розширення охоплення тестування спочатку до 30 тисяч тестів в тиждень, потім до 80 тисяч. Наразі в Україні проводиться близько 1 тисячі тестів в день і лабораторії вже перевантажені зразками.

За прогнозом МОЗ, пік епідемії коронавірусу в Україні припадє на 14-15 квітня. Епідемія позначається на економіці країни - через карантин Київ втрачає мільярди гривень щодня, три чверті українців втратили частини доходу через вимушену самоізоляцію, без роботи залишилося 160 тисяч працівників ресторанного бізнесу.