UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коронавірус в Україні: школам пропонують відправити учнів на канікули раніше

На думку міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, це дозволить стримати поширення вірусу.

Українські школярі цьогоріч можуть піти на канікули раніше, ніж зазвичай, припускає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у коментарі «Радіо Свобода».

Нацкомісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій пропонує Міністерству освіти і науки перенести початок канікул з 25 на 18 жовтня, надіславши навчальним закладам рекомендованого листа.

«Це дозволить нам стримати в певних відсотках активний епідпроцес, який сьогодні зафіксований на території нашої держави», - вважає міністр.

Ляшко вважає доцільним наблизити канікули, але скільки триватиме відпочинок, на разі невідомо. Міністр припускає, що їх можуть подовжити.

«Ми зараз говоримо про те, щоб наблизити канікули, а надалі будемо дивитися залежно від епідситуації. Або рекомендуватимемо подовжити, якщо буде позитивна динаміка, або будемо ухвалювати інші рішення. Все залежатиме від ситуації, яку будемо фіксувати… Питання в тому, що навчальний процес пов’язаний зі збільшеною кількістю контактів серед дорослого населення», - додає міністр.

За словами Ляшка, зазвичай канікули або призупинення навчального процесу призводить до зниження захворюваності щонайменше на 15% вже за п’ять днів.

Читайте також: У Харкові осінні канікули розпочнуться на тиждень раніше

Традиційно осінні канікули починаються наприкінці жовтня і тривають тиждень. Щороку МОН рекомендує школам певні дати, а адміністрація навчальних закладів самостійно обирає графік.

У Миколаєві та Харкові через складну епідситуацію вирішили відправити  школярів на канікули з 18 жовтня. Імовірно, до них приєднаються й інші регіони, де існує ризик переходу до «червоної зони».

Зараз значна частина школярів навчається дистанційно, адже умовою роботи шкіл у звичайному режимі є вакцинація персоналу. 7 жовтня МОЗ офіційно затвердив перелік професій, що підлягають обов'язковій вакцинації, до нього потрапили і вчителі.