UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони строковикам: Карантин не вплине на строки служби

Військові, які відслужили встановлений термін, зможуть звільнитися в запас.

Запровадження в Україні карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID-19 не вплине на строки служби солдатів-строковиків, повідомив в ефірі "Сніданок з 1+1" міністр оборони Андрій Таран.

"Термін виконання заходів, пов'язаних зі звільненням у запас військовослужбовців, які відслужили встановлені строки служби, залишаються без змін", - пояснив міністр.

Строки весняного призову на службу в Збройні сили України указом президента перенесені з квітня-червня на травень-липень 2020 року.

На ранок 8 квітня у ЗСУ офіційно підтверджені п'ять випадків інфікування коронавірусом. Напередодні в Івано-Франківській області померла співробітниця однієї з військових частин.

Нагадаємо, цієї весни на службу планують призвати понад 16 тисяч українців віком від 20 до 27 років. Бажаючі служити з 18-19 років, можуть написати відповідну заяву – призивати їх у ЗСУ в обов'язковому порядку не будуть. Чисельність громадян, які підлягають призову, затверджує Кабінет міністрів.

У січні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ, в якому йдеться про те, що в армію призиватимуть з 18 років, а не з 20, як це було останні п'ять років.

Згодом у Міноборони пояснили, що призиватимуть українців з 20 років, а з 18 можна буде йти в армію добровільно. Оборонне відомство направило облдержадміністраціям роз'яснення щодо того, як проводити призов на строкову службу в 2020 році.

Докладніше про реформу ЗСУ читайте в статті Валентина Бадрака "Армія-2020: Між деклараціями і реаліями" для ZN.UA.