UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони США надасть Україні ще 100 броньовиків "Хамві"

Американський міністр підкреслив, що США і союзники залишаються налаштованими підтримувати Україну.

Міністр оборони США Еш Картер повідомив, що в середині липня Україна отримає ще 100 броньованих транспортних засобів Humvee.

Як повідомляє прес-служба міністерства оборони США, таку заяву Картер зробив під час зустрічі з міністром оборони України, генерал-полковником Степаном Полтораком у Брюсселі в рамках засідання міністрів оборони країн-членів НАТО.

"Це була перша зустріч міністрів двох країн. Вони обговорили тему російської агресії на сході України. Картер висловив повагу зусиллям України у напрямку впровадження Мінських угод, незважаючи на дестабілізаційні дії Росії", - йдеться в повідомленні.

Американський міністр підкреслив, що США і союзники залишаються налаштованими підтримувати Україну в її зусиллях визначати свій шлях в якості суверенної і демократичної країни.

"Сторони розглянули питання постійної допомоги Сполучених Штатів у галузі безпеки Збройним силам України та Прикордонній службі, в тому числі поставок в середині липня додаткових 100 броньовиків Humvee та продовження підготовки сил української Національної гвардії у Яворові", - уточнюється у повідомленні прес-служби.

Картер знову підтвердив зобов'язання США продовжувати співпрацю в оборонному секторі з Україною, в тому числі шляхом проведення щорічних двосторонніх і багатосторонніх військових навчань.

HMMWV або Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle - високорухливий багатоцільовий колісний транспортний засоб) - американський всюдихід з високою прохідністю. Вважається "батьком" Hummer. Був розроблений компанією AM General за замовленням Пентагону.

Нагадаємо, перша партія броньованих "Хамві" з 10 машин прибула в Україну 25 березня. Всього в Україну має надійти 230 американських бронемашин.

Повідомлялося, що США будуть поставляти Україні броньовики і безпілотники. США нададуть Україні кілька систем безпілотників Raven, 30 броньовиків Humvee підвищеної прохідності, а також 200 позашляховиків.

Безпілотні літальні апарати оцінюються в 75 мільйонів доларів. Їх кількість, а також вартість позашляховиків невідомі.

Крім того, у лютому в Україну прибули перші 20 британських бронемобилей Saxon. 25 березня повідомлялося, що британські бронеавтомобілі SAXON оснастять танковими кулеметами на київському заводі.