UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони хоче запровадити в Україні швейцарську модель військового навчання населення

У кожному районі на базі комісаріатів хочуть створити загони оборони.

Міністерство оборони України вводить два нових види військового резерву - територіальний та суспільний.

"Нам треба залучити до організації підготовки територіального резерву місцеві органи виконавчої влади, а також об'єднати представників громадських об'єднань та волонтерів з метою підтримки військового резерву, та запровадити нові види резерву - територіальний та суспільний", - сказала на брифінгу у четвер речник Міноборони Вікторія Кушнір.

У відомстві вірять, що територіальний резерв посилить обороноздатність територій.

"Загони оборони будуть формуватися в кожному районі на базі районних і міських військових комісаріатів", - зазначила речник міністерства.

За її словами, в цьому напрямку Міністерство оборони працює над впровадженням системи загального військового навчання населення з швейцарської моделі постійної планової підготовки резерву. "Зараз за підтримки патріотичних організацій в багатьох районах проводиться підготовка територіального резерву на добровільній безоплатній основі", - підкреслила вона.

Громадський резерв, сподіваються в Міноборони, дозволить об'єднати численні громадські організації та волонтерів для скоординованої підтримки обороноздатності України.

"Це може бути і інформаційна, і волонтерська підтримка, підготовка і залучення членів організації до військової служби і так далі", - сказала вона.

Офіційно представники нових видів резервів отримають статус резервіста громадського резерву.

До осені в Україні, згідно з офіційними даними, діяли вже більше трьох десятків добровольчих батальйонів. Влада визнавала, що загони мотивованих добровольців надали істотну підтримку української армії, яка виявилася неготова до ведення масштабних військових дій.