UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінкульт пояснив, скільки медійників та артистів мають бронь

МКІП бронює працівників усіх закладів, які формують систему культури і медіа.

У Міністерстві культури та інформаційної політики пояснили важливість бронювання артистів та працівників медіа під час війни. Згідно з повідомленням, відстрочка від мобілізації частини персоналу закладів культури і медіа надає можливість сфері зберегти свою хоча б мінімальну спроможність виробляти культурний та інформаційний продукт та надавати важливі сьогодні суспільству соціокультурні та інформаційні послуги.  Про це інформує МКІП.

Зазначається, що кількість заброньованих осіб не може перевищувати 50% від загальної кількості військовозобовʼязаних працівників підприємства. Остаточне рішення про бронювання по кожній окремій особі приймає Мінекономіки. 

"МКІП бронює працівників усіх закладів, які формують систему культури і медіа. Це у тому числі  артисти театрів, філармоній і цирків також. Це дуже незначна кількість людей. Проте перебування цих людей  на своїх посадах дозволяє зберегти сферу від занепаду", - йдеться в повідомленні.

На сьогодні за поданням МКІП статус заброньованих по всій країні отримали лише 1150 працівників сфери культури та трохи більше 700 медійників. 

Читайте також: Воєнний стан: як отримати бронь від мобілізації у 2024 році

МКІП зауважує, що хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа - це неповага до людей, які чесно і якісно роблять свою роботу, примітивна оцінка їх суспільного значення, як і в цілому значення культури в країні, що воює.

Зокрема, йдеться про ДП «Дирекція пересувних циркових колективів України». У МКІП додають, що колектив перебуває на гастролях 11 місяців на рік, і проводить вистави у найвіддаленіших територіальних громадах. Колектив провів у 2023 році 1510 вистав, які відвідали майже 145 тисяч глядачів в 17 областях України. За 2 місяці 2024 року вже проведено 182 вистави в 14 областях.

Дирекція пересувних циркових колективів України подала на бронювання лише 14 осіб. Це менше, ніж 10 відсотків від загальної чисельності усього колективу. Це 11 виконавців найскладніших циркових жанрів і ще 3 технічних працівники. 8 працівників Дирекції пересувних циркових колективів України сьогодні захищають Батьківщину в складі ЗСУ. 

Напередодні Міністерство культури та інформаційної політики України підтвердило, що телеканали, які беруть участь в телемарафоні «Єдині новини», є критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Такий статус Мінкульт надав телеканалам відповідними указами, опублікованими на сайті. Такий же статус отримала низка й інших установ та організацій у сфері видання та медіа, а також театри, циркові та інші установи.