UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінімальна пенсія: чи буде її підвищення

Роз'яснення дав експерт.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. В Україні провели індексацію пенсій, а також перерахунок пенсійних виплат працюючим пенсіонерам. Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський розповів «24 каналу», чи планується підвищення мінімальної пенсії.

Чи буде підвищення мінімальної пенсії

В Україні мінімальна пенсія за віком становить прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність, за наявності необхідного страхового стажу.

Читайте також: Український банк повернув ідентифікацію пенсіонерів: кому її треба проходити

Раніше рівень прожиткового мінімуму підвищували двічі на рік: 1 липня та 1 грудня. Але у 2023 році цього не передбачено. Розмір прожиткового мінімуму становить:

Павловський зазначив, що прожитковий мінімум для непрацездатних осіб – це і є мінімальна пенсія в Україні. Так, розмір мінімальної пенсії залишатиметься на рівні майже 2 100 грн до кінця цього року.

«Уряд завжди закон про бюджет закладав чотири рази. Тобто поквартально змінювався розмір прожиткового мінімум у бік його збільшення. Але зараз через війну та викликану нею економічну ситуацію в країні такої можливості у держави немає», – резюмував він.

Нагадаємо, у серпні 2023 року до Дня Незалежності деякі пенсіонери можуть одержати доплату до пенсії. Зокрема, це стосується ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань