UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінекономрозвитку представило Держстратегію регіонального розвитку до 2020 року

Аналіз, проведений фахівцями Мінекономрозвитку, показав, що регіони країни демонструють різну адаптацію до викликів сучасності і виявив прорахунки регіональної політики.

Мінекономрозвитку розробило і представило Державну стратегію регіонального розвитку до 2020 року - базовий документ, який разом з іншими стратегічними документами, створює для країни ефективну основу для подальшого впровадження політичних, управлінських і соціально-економічних реформ. Про це заявив Міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов 26 липня на засіданні Міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку, де розглядався проект Стратегії.

Нині діюча стратегія була прийнята майже 10 років тому. Аналіз, проведений фахівцями Мінекономрозвитку, показав, що регіони країни демонструють різну адаптацію до викликів сучасності і виявив прорахунки регіональної політики.

"Хочу підкреслити важливість нашої роботи. Особлива роль Комісії обумовлена, насамперед, складністю завдань, пов'язаних із формуванням і реалізацією ефективної регіональної політики. Економіки регіонів відчувають на собі вплив низки негативних макроекономічних чинників. Це вимагає оперативного реагування та коригування механізмів державної регіональної політики з урахуванням європейського досвіду у сфері регіонального розвитку", - сказав Ігор Прасолов.

За словами Міністра, Президент України поставив перед Урядом чітке завдання: впровадити нову регіональну політику, яка базується на новому форматі відносин регіонів з центром, основа якого - зростання ініціативи та відповідальності влади на усіх рівнях. Цей механізм, з одного боку, повинен стимулювати використання внутрішнього потенціалу кожного регіону, а з іншого - забезпечити розповсюдження розвитку від економічно сильних центрів на всі регіони. Таким чином можна буде мінімізувати негативні явища проблемних територій.

Керівник Управління програм допомоги в Україні Представництва ЄС в Україні Ендрю Разбаш привітав позитивну роботу Міністерства економічного розвитку і торгівлі зі структурами ЄС.

"Стратегія, яка сьогодні розроблена, в тому числі і за нашої участі, це, безумовно, крок уперед. Вона відповідає цілям регіональної політики Євросоюзу", - сказав Ендрю Разбаш.

Учасники засідання визначили подальші кроки у роботі для того, щоб повністю підготувати Стратегію для подання в Уряд на затвердження. !zn