UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мін'юст за 3 роки заплатив більше мільярда роялті за користування держреєстрами

Утримання коштів з платників податків за користування реєстрами, придбання яких вони вже сплатили з власної кишені, є навіть не корупцією, а відвертим цинічним здирництвом.

За останні 3 роки підприємства, що обслуговують держреєстри, в т.ч. родинні ЄДАПС структури "Арт-мастер" і "3-Т", отримали від Міністерства юстиції авторську винагороду на суму більше мільярда гривень, що значно перевищує вартість придбання самих реєстрів. За все це Мін'юсту, який утримується за рахунок бюджету держави, громадяни додатково платять із своїх кишень.

Про це свідчить проведений Мін'юстом аудит завідувача держреєстрами "Інформаційного центру", результати якого є в розпорядженні ZN.UA.

Отже, загальна сума виплат держпідприємства "Інформаційний центр" Мін'юсту за 2010-2013 рр. за те, що українці користувалися реєстрами, що належать державі, склала 1 млрд 115 млн 120 тис. грн.

З цих коштів "Арт-мастер" і "3-Т" зарахували собі 411 млн. Зазначимо, що за останні роки сума авторської винагороди помітно зросла порівняно з 2007-2009 рр.., коли Мін'юст сплатив приватним компаніям винагороду на суму "всього" 205 млн грн.

Як повідомляло ZN.UA, з 18 державних реєстрів, що адмініструються "Інформцентром", у власності держави перебували тільки три, а інші належали "Арт-майстер" і "3-Т", з якими "Інформцентр" уклав угоди на користування програмною продукцією без проведення тендерів.

По-перше, держава купила права на реєстри без відкритого тендеру з незрозумілою ціною; по-друге, так само непрозоро уклало угоду про обслуговування цих реєстрів за додаткові кошти; по-третє, сплатило авторську винагороду за весь період дії угоди, але, по-четверте, щомісяця сплачувало додатково авторську винагороду за кожне звернення до програм або фіксовану додаткову суму, причому, по-п'яте, це додаткова щомісячна авторська винагорода перевищує вартість покупки самого реєстру.

Зазначимо, що утримання коштів з платників податків за користування реєстрами, придбання яких вони вже сплатили з власної кишені, є навіть не корупцією, а відвертим цинічним здирництвом.

Крім того, передача державою усіх важелів управління в руки одного розробника-адміністратора-керівника - це фактично втрата всіх можливостей реально контролювати його діяльність.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Юрія Бутусова "Замах на держреєстри: історія однієї з найнахабніших угод в Україні". !zn

Читайте також:

Генпрокуратура зайнялася розслідуванням злому державних реєстрів

СБУ заявила про відсутність витоку персональних даних громадян через збій в роботі держреєстрів

Кабмін схвалив уніфікацію системи оплати нотаріальних послуг

Нотаріуси та держвиконавці з 14 жовтня отримають доступ до чотирьох реєстрів