UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мін'юст виставляє на продаж Лук'янівський СІЗО

Ідуть пошуки інвестора для будівництва нового комфортабельного слідчого ізолятора за межами Києва.

Мін'юст підготував проект продажу Лук'янівського СІЗО, натомість на будівництво інвестором нового комфортабельного слідчого ізолятора у районі Київської окружної дороги, повідомила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова під час засідання спільної колегії МВС та Мін'юсту

"Ми запускаємо два пілотних проекти (в пенітенціарній системі, – ред.), ми готові починати вже сьогодні. Перший з них – це комплексне реформування всієї системи в одній окремо визначеній області. Наші колеги з Норвегії висловили бажання підтримувати і починати цей проект в Україні, і ми зараз ведемо (переговори) про його початку", - заявила вона, передає "УНІАН".

Другий елемент, за її словами, це початок державного і приватного партнерства.

"А саме: ми виставляємо на продаж Лук'янівський СІЗО, як перший елемент державного і приватного партнерства, і шукаємо інвестора, який побудує за межами Києва нове СІЗО. Ми зруйнуємо Лук'янівський СІЗО і всіх переведемо у нові європейські умови відбування покарання. В майбутньому це чекає всі великі міста", - додала Севостьянова.

Читайте також: У Лук'янівському СІЗО помер ще один ув'язнений

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував закрити Лук'янівськтй СІЗО. "Той же Лук'янівський слідчий ізолятор, який побудований ще царською Росією, повинен бути закритий. Там умови, при яких не те що жити - там виживати неможливо", - сказав він на засіданні спільної колегії МВС та Мін'юсту.

У жовтні 2015 року міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в Україні проведуть реформу слідчих ізоляторів, в рамках якої всі будівлі СІЗО винесуть за межі міст. Мін'юст також планує провести значну модернізацію будівель СІЗО і скоротити кількість працівників. Цю реформу проведуть протягом року.

У листопаді 2015 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, згідно з яким попереднє утримання зараховуватимуть за два роки у колонії.

Під час обговорення законопроекту колишній в'язень Лук'янівського СІЗО Юрій Луценко зазначив, що "умови утримання людей в СІЗО набагато страшніше, ніж у будь-якій колонії".

Тема порушень прав громадян в Лук'янівському СІЗО активно обговорювалася ув 2012 році після журналістського розслідування Костянтина Усова.