UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мін'юст направив до Росії запит про видачу Клиха

Україна очікує від РФ реакції на запит про видачу засудженого в Росії українця.

Міністерство юстиції України направило до Росії запит щодо передачі українській стороні незаконно утримуваного в РФ громадянина України Станіслава Клиха, заявила заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", заступник міністра вказала на те, що реакції від російської сторони поки не послідувало.

"Поки немає реакції РФ. Ми очікуємо, що це зараз може вирішитися в політичній площині", - заявила вона журналістам.

За словами Севостьянової, найбільше часу може зайняти процедура повернення для виконання покарання, а не обміну ув'язненими. Це стосується, в тому числі, можливо обміну українців Карпюка та Клиха.

Читайте також: У Мінську знову не домовилися про обмін полоненими

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні визнав Карпюка та Клиха винними в участі в бойових діях на території республіки у 1994-1996 роках і засудив їх до 22,5 і 20 років позбавлення волі відповідно.

Обидва не визнали свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання російські слідчі отримали від них тортурами. Микола Карпюк говорив про тортури в російському СІЗОелектричним струмом, голками під нігті та забороною спати цілодобово.

Раніше глава Міністерства юстиції України Павло Петренко заявляв, що українська сторона подасть запит на видачу незаконно утримуваних та засуджених в РФ українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха після 26 травня, коли вирок, винесений їм російським судом, офіційно набуде чинності.

Детальніше про "чеченську" справу, яку сфабрикували українцям слідчі органи РФ, а також про застосовані до них тортури читайте у статті Анастасії Станко "Перші полонені гібридної війни" для "Дзеркала тижня. Україна".