UA / RU
Підтримати ZN.ua

Милованов позитивно відгукнувся про хід переговорів з МВФ

Милованов додав, що загалом Україна зробила все, чого хотів МВФ, однак країні потрібно зробити ще багато чого "на технічному рівні".

Хід переговорів з Міжнародним валютним фондом загалом оцінюється позитивно; українська делегація вважає, що незабаром зможе домогтися затвердження розширеної програми фінансування МВФ для України, заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов за результатами візиту у Вашингтон 19 жовтня, повідомляє "Укрінформ".

"Щодо МВФ я дуже позитивно налаштований. Думаю, нам просто потрібно продовжувати роботу, і через два тижні, я сподіваюся, вони приїдуть на хороший результат... Зараз у МВФ трошки інша проблема: український парламент прийняв близько 70-ти законопроектів за останні п'ять тижнів, багато з яких чекали роками... МВФ потрібен час для того, щоб вивчити ситуацію й те, що Україна встигла зробити. Звичайно, нам потрібно прийняти бюджет – вони хотіли б подивитися, яким буде бюджет", – заявив міністр.

Милованов додав, що загалом Україна зробила все, чого хотів МВФ, однак країні потрібно зробити ще багато чого "на технічному рівні".

"Важливий ринок землі: вони хочуть подивитися, як це буде розвиватися. Але я впевнений, що ми змогли довести, що ми серйозний уряд", – додав він.

Як повідомлялося, 26 вересня місія МВФ після двотижневого перебування в Києві залишила Україну, не підписавши угоди з урядом про нову програму співпраці. Консультації керівництва Мінфіну і Нацбанку з представниками Фонду продовжилися на Щорічних зустрічах МВФ і Світового банку, що стартували у Вашингтоні 14 жовтня.

Українська сторона розраховує на узгодження нової трирічної програми на 5-6 млрд доларів. Однак переговори ускладнюються через невизначеність із державним "Приватбанком". Його колишні власники Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов оскаржують в судах законність націоналізації банку, і українські суди вже прийняли ряд рішень на користь позивачів.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Сьогодні суди різних інстанцій розглядають сотні проваджень, пов'язаних із "Приватбанком".

Докладніше читайте в статті Юлії Самаевой "Схема Optima" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".