UA / RU
Підтримати ZN.ua

Михайлове чудо: коли буде у 2024 році

Минулого року дата святи змінилася.

Кожного року християни східного обряду відзначають Спогад чуда Архистратига Михаїла в Хонах або Михайлове чудо. Його також ще називають Михайлів день.

Читайте також: Перша Пречиста: історія свята

Коли відзначають Михайлове чудо цього року

 З 1 вересня 2023 Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський календар. У зв’язку з цим, дати деяких свят змінилися. Тепер в Україні їх будуть відзначати на 13 днів раніше.

Свято, яке присвячене Архангелу Михаїлу, раніше відзначали 19 вересня. Але за новим календарем Михайлове Чудо тепер будуть відзначати раніше – 6 вересня.

За переказами, чудо сталося у місті Колоси неподалік Ієраполя. Там знаходився храм, який збудував один із мешканців міста і присвятив його Михаїлу на знак подяки за те, що той зцілив його доньку.

Архіпп Херопський почав молитися Архангелу Михаїлу про порятунок. У відповідь на його молитви з'явився сам Архангел, він ударив мечем по скелі. Від удару з’явилася розщелина, в яку й потекла вода. Храм був врятований, а язичники втекли. Надалі будова одержала назву «Хони», що означає розщелина.

Нагадаємо, минулого року президент України Володимир Зеленський указом президента №455/2023 від 28 липня змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем.