UA / RU
Підтримати ZN.ua

Михайлів день: історія

Це свято відзначають щороку.

6 вересня християни східного обряду відзначають Михайлів день. Цього дня віряни згадують диво, яке здійснив Архістратиг Михаїл. Саме тому ще одна назва свята – Михайлове чудо.

Історія свята

За біблійною легендою, чудо сталося у місті Колоси неподалік Ієраполя. Там був храм, а поряд з ним текло джерело, вода якого вважалася цілющою. Храм побудував один із мешканців міста і присвятив його Михаїлу на знак подяки за те, що той зцілив його доньку.

Читайте також: День святого пророка Іллі: історія

У цьому храмі понад 50 років служив паламарем Архіпп Херопський. Він ніколи не покидав своєї обителі. Язичники вирішили занапастити Архіппа, тому вирішили зруйнувати храм. Вони поєднали дві річки в один потік і направили його на будову.

Архіпп почав щиро молитися Архангелу Михаїлу та благати його про порятунок. У відповідь на молитви, з'явився сам Архангел, він ударив мечем по скелі, в якій з'явилася розселина, в яку й потекла вода. Так храм був врятований, а язичники втекли геть. Потім будова одержала назву "Хони", що означає розселина.

Що не можна робити у Михайлів день

У давнини на свято дотримувалися певних обмежень. Зокрема, в цей день не можна лаятися, лихословити, конфліктувати, бажати зла іншим.

Заборонялося важко працювати фізично, прибирати, прати, займатися рукоділлям.

Продукти, що залишилися після святкової трапези у Михайлів день, не можна викидати. Їх слід роздати нужденним.