UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми вперше за багато років почали більше саджати, ніж вирубувати – Юрій Болоховець

В Україні вперше за багато років більше саджають нових лісів, ніж вирубують – завдяки зусиллям всієї команди президента почалось велике відродження лісів. Про це розповів голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

«У нас також плідна співпраця з екологічним комітетом ВР, з народними депутатами. Ми - єдина команда, і протягом цього року у нас є низка важливих успіхів. Ми вперше за багато років почали більше саджати, ніж вирубувати – завдяки зусиллям всієї команди президента почалось велике відродження лісів. Багато десятиріч українському суспільству обіцяли припинити суцільно рубити ліси, але ми перші, хто дійсно починає перехід на невиснажливі методи заготівлі деревини», - заявив Болоховець.

Керівнику Держлісагентства вдалось суттєво оновити матеріально-технічну базу галузі, на порядок зменшити кількість незаконних вирубок, збільшити зарплати лісників та надходження до держбюджету.

«Ми за пів року інвестували більше, ніж до нас за останні п’ять років. Закуплені сучасні пожежні автомобілі та модулі, вже будуються сучасні розсадники для вирощування якісного садибного матеріалу. Ми підняли на 44% зарплату, і у нас самовільні рубки зменшились у 8 разів! Середня зарплата сьогодні у галузі – 14,5 тис. грн. Це для сільської місцевості адекватні гроші, які мотивують людей не ризикувати робочим місцем. Станом на сьогодні, за 8 місяців роботи ми детінізували майже 4,5 млрд грн на користь держави. Нашій команді за підтримки з президентською  вертикаллю вдалася стовідсоткова реалізація деревини шляхом проведення торгів через електронні майданчики...І в результаті – по факту агентство сплатило до державного бюджету рекордну суму податків, а саме за 8 місяців – 5,3 млрд грн. В відсотковому еквіваленті це 35% росту, або на 1,4 млрд більше, ніж в тому році», - розповідає Юрій Болоховець.

Керівник агентства також анонсував запуск єдиного лісового порталу та електронного обліку деревини, електронного сертифіката походження та лісорубного квитка (вже є пробна версія, зараз тестуються) через «Дію».

«Найбільш ризиковані операції виводимо в онлайн. Все максимально прозоро, все дуже легко моніторити, контролювати і перевіряти. Ми створюємо систему, яка просто унеможливить використання деревини незаконного походження. Її неможливо буде легалізувати», – стверджує Юрій Болоховець.