UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Ми вирушаємо»: місія МАГАТЕ відновила рух в бік Енергодару

Голова місії особисто обговорив ситуацію з військовими.

Після зупинки на блок-посту у Ново-Олександрівці місія Міжнародного агентства з ядерної енергії прийняла рішення про відновлення руху у напрямку Енергодару Запорізької області, де розташована Запорізька атомна електростанція.

«Наша передова група з безпеки місії зранку вирушила на перевірку. І вони підтвердили, що ситуація напружена. Але ми ухвалили рішення про те, що висуваємося. Але були змушені повернутися. Але ми маємо рухатися. Прямо зараз. Я щойно спілкувався з регіональним військовим командуванням, він сам набрав мене, щоб узгодити це. Ми почали працювати. Вирушаємо», - повідомив голова місії, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі журналістам на блокпосту.

Вранці моніторингова місія МАГАТЕ вирушила до Енергодару, який з раннього-ранку знаходиться під російськими обстрілами. Делегація зупинилась приблизно за 20 кілометрів від лінії фронту.

Читайте також: Наслідування Ірану: Росія робить все, аби не допустити МАГАТЕ на Запорізьку АЕС – ISW

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що демонстративні удари РФ по офіційному маршруту місії МАГАТЕ показують її справжню "зацікавленість" у перевірці.

Безпосередня перевірка Запорізької АЕС представниками МАГАТЕ має розпочатися вже сьогодні, 1 вересня.  І за словами Рафаеля Гроссі, вона  триватиме кілька днів, а не добу, як заявляли в Росії. Також представники МАГАТЕ сподіваються встановити тривалу або постійну присутність на ЗАЕС.