UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми продовжуємо переговори з Польщею щодо спрямування Україні винищувачів МіГ-29 — посол у Польщі

Андрій Дещиця розповів, що ускладнює процес передачі літаків.

Україна продовжує обговорювати з Польщею можливість передачі винищувачів МіГ-29 для протистояння російському вторгненню. Про це розповів посол України у Варшаві Андрій Дещиця в інтерв’ю BBC.

“Питання про передачу в тому числі й бойових літаків стоїть на порядку денному і ми поволі це вирішуємо”, — запевнив він.

За словами Дещиці, продовжується обговорення того, яким чином і коли можна буде використати ці винищувачі.

Посол пояснив, що перемовини тривають так довго, оскільки до них залучені не лише Україна й Польща, а також США й увесь НАТО.

“Виявляється, що всередині НАТО це рішення не так просто приймається. Воно має бути консолідоване, консенсусне. І знайти консенсус серед всіх країн НАТО не так просто. Але треба над цим працювати”, — зазначив Дещиця.

Читайте також: Україна отримає гелікоптери, танки й ракетні системи від Чехії

Він наголосив, що одразу було складно повірити й у те, що Польща зможе виділити нашій державі танки. Однак це сталося: спочатку поставили невелику партія, а потім все більше й більше. 

За інформацією посла, із Польщі в Україну було відправлено вже кілька сотень танків.

“Це поки що танки радянського зразка, але вони цілком придатні для використання, потребують певного оновлення, модернізації і невеликого технічного ремонту, але вони успішно використовуються нашими ЗСУ”, — додав Дещиця.

Крім цього, він нагадав про поставки техніки, що виготовляється безпосередньо Польщею: “Це польські типи "джавелінів" "Перуни", які виявилися дуже простими у використанні, але дуже ефективними”.

Цього тижня до України відправлять і 25 тисяч тонн польського палива.

Читайте також: Президент Польщі розповів, яким він бачить завершення війни РФ проти України

Андрій Дещиця підкреслив, що Польща вже надала нашій країні значну кількість військового обладнання та техніки.

“Якщо ми говоримо про те, що біля 3,5-4 млрд доларів — це вся допомога, яку надала Польща Україні, то половина цієї допомоги власне у вигляді військової техніки, обладнання і спорядження”, — розповів посол.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Федеральний уряд Німеччини порушив обіцянку Польщі й не виконав своєї частини угоди про узгоджений обмін танками.

Нагадаємо, що наприкінці квітня Військово-повітряні сили Польщі оголосили про готовність закрити собою небо над Словаччиною за те, що Словаччина віддасть свої винищувачі Україні. Йшлося про такі необхідні Збройним силам України літаки Міг-29.