UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми повинні підсилюватись, — Зеленський прокоментував рішення про звільнення Олещука

Президент наголосив на необхідності берегти людей.

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні повідомив про рішення звільнити командувача Повітряних сил ЗСУ Миколи Олещука.

“Я вирішив замінити командувача Повітряних сил Збройних Сил України. Я безмежно вдячний всім нашим військовим льотчикам, інженерам, воїнам мобільних вогневих груп, розрахунків ППО. Усім, хто дійсно бʼється для України —  для результату. І це потрібно так само на командному рівні – ми повинні посилюватись. І берегти людей. Берегти особовий склад. Берегти усіх наших воїнів”, — прокоментував президент своє кадрове рішення.

Нагадаємо, що указ №600/2024 про звільнення Миколи Олещука вже з'явився на сайті глави держави.

Виконувати обов'язки командувача буде Анатолій Кривоножко — командувач повітряного командування "Центр". 

Напередодні депутатка Мар'яна Безугла висловила обурення через те, що Олещук є командувачем Повітряних сил, зважаючи на "погіршення та колапс" його системи управління. За її словами, причиною авіатрощі F-16 під час ракетного удару 26 листопада, в якій загинув український пілот Олексій Месь, став так званий "дружній вогонь" через дискоординацію між підрозділами. Мовляв, F-16 збила ракета комплексу ППО Patriot, винищувач "не впорався з керуванням". Олещук відповів на це, звинувативши народну обраницю у дискредитації не лише його та ПС, але й США, які є основним українським партнером.