UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми орієнтуємось на повернення людей в частину, а не відкриття справ – директор ДБР

Сухачов каже, що існує ціла схема оперативного виявлення людей, які залишили службу.

Державне бюро розслідувань  орієнтується насамперед на повернення чоловіків, які залишили місце служби, до частин, а не на відкриття кримінальних проваджень, заявив директор ДБР Олексій Сухачов в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що насамперед представники проводять роз'яснювальні бесіди із затриманими та орієнтуються на профілактичні заходи.

«Наше завдання - сприяти поверненню бійців на бойові позиції, а не покращувати статистику відкритих кримінальних проваджень щодо ухилення від несення служби», - сказав Сухачов

Директор ДБР не назвав кількість кримінальних проваджень, які бюро відкрило через самовільне залишення місця служби, але запевнив, що ця цифра не впливає на обороноздатність країни.

За його словами, Генштаб ЗСУ, військова служба правопорядку, СБУ та Нацполіція напрацювали схему роботи, яка дозволяє швидко встановити місцеперебування кожного військовослужбовця, який самовільно залишив частину, і повернути його на місце несення служби.

Читайте також: У Києві військові розкрадали та збували майно місцевої ТРО – ДБР

Нагадаємо, що за січень-березень поточного року в Україні було зареєстровано в сумі 12 776 кримінальних проваджень за статтями про самовільне залишення військової частини або місця служби. Основна причина відпливу солдат із війська — це фактична відсутність у країні практики покарання за дезертирство і самовільне залишення частини. Про проблеми в законодавстві читайте в статті Ігоря Луценка  «Як зменшити нестачу людей на фронті?».