UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мецгер проти «Схем»: справу про напад на журналістів передали до суду

Обвинуваченими є ексголова правління банку і ще троє співробітників.

Правоохоронці передали до суду справу про напад на журналістів «Схем» під час інтерв’ю із тодішнім головою «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером. Окрім самого Мецгера, в обвинувальному акті згадуються ще троє осіб.

Дії ексголови правління та прессекретаря держбанку кваліфіковані за ч. 1, 3 статті 171 КК України – незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, вплив на журналіста з метою перешкоджання професійній діяльності, вчинений з використанням службового становища.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу, піврічного арешту чи обмеження волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Дії керівника Департаменту банківської безпеки та начальника управління внутрішньої безпеки, цивільного захисту та охорони банку кваліфіковані за ч. 1, 3 статті 171, ч. 1 статті 126 – умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу, громадських робіт на строк до 200 годин, або виправних робіт на строк до одного року.

Читайте також: Прокуратура готує Мецгеру нову підозру

Голосіївський райсуд Києва відправив Євгена Мецгера під нічний домашній арешт на час розслідування. 11 жовтня Мецгер подав у відставку, наглядова рада «Укрексімбанку» прийняла відставку, конкурс на нового голову правління відбудеться до квітня наступного року.

На знімальну групу «Схем» напали 4 жовтня, просто під час запису інтерв'ю в «Укрексімбанку». Мецгеру не сподобалося запитання журналіста Кирила Овсяного, тому він наказав підлеглим відібрати камери та стерти записану інформацію.

Виконуючи наказ, співробітники банку повалили та скрутили оператора «Схем» Олександра Мазура та відібрали у нього дві камери. Охорона банку стерла інформацію, проте технічним фахівцям вдалося відновити її. Завдяки відновленому відео вдалося ідентифікувати кількох підлеглих Мецгера, які брали участь у нападі.

Як повідомили наші співрозмовники, так емоційно голова банку відреагував на запитання, яке стосується видачі $60 млн Сергію Брюховецькому під заставу столичного ТРЦ Sky Mall. Бізнесмен сплачує податки у «ДНР». Згодом інформацію ZN.UA підтвердило опубліковане розслідування «Схем».