UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мешканців Криму попросили приготувати їжу до настання темряви

Після припинення подачі електроенергії з материкової України окупаційна адміністрація Криму видала рекомендації мешканцям півострова.

Мешканцям будинків з електроплитами в Криму порадили готувати їжу для новорічного столу вдень і приготуватися до відключення електрики.

"У нас сьогодні вихідний день, всі будуть готуватися до свята. У денні години у нас є гарна підмога з боку сонячної та вітрової генерації, тому постарайтеся приготувати те, що ви готуєте, на електричних плитах, в світловий день", - заявила "міністр палива та енергетики" Криму Світлана Бородуліна на засіданні штабу з ліквідації НС в Криму.

(Попередній "міністр палива та енергетики Криму Сергій Єгоров був звільнений після першого блекауту в Криму наприкінці листопада.)

Бородуліна також порадила жінкам скористатися бігудями до настання темряви, зарядити акумулятори зарядіть, а час з шести годин присвятити "спілкуванню один з одним".

"Дружнє ставлення до електроенергії буде, напевно, кращим взаємним подарунком кримчанам", - сказала Бородуліна.

За її словами, ліміт електроенергії, виділеної Криму на сьогоднішній день, становить 700 мегават. Раніше, коли ЛЕП "Каховка-Титан" - єдина з чотирьох українських ЛЕП, що постачають світло в Крим, - була в роботі, показники коливалися від 950 мегават до 1 гігавата.

Електроопора лінії електропередачі "Каховка-Титан", що поставляє електроенергію з материкової України на територію окупованої Росією Криму, звалилася ввечері 30 грудня. Енергетики будуть вирішувати, як усувати пошкодження: або ремонтувати або міняти опору.

Як писала Валентина Самар у статті "Коридор у Крим", підриви опор ліній електропередач, які знеструмили Крим, повністю дезорганізували роботу окупаційної адміністрації та оголили "кримську засмагу" короля великої держави. Колапс життезабезпечення торкнувся кожного жителя Криму.