UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мерія не дозволить обнулити Одесу – Труханов відреагував на деколонізацію від Кіпера

Міський голова каже, що долю одеських топонімів мають вирішувати одесити.

Одеська міська рада вживе всіх передбачених законом заходів, аби скасувати перейменування вулиць міста та зберегти його історичну і культурну спадщину. Про це заявив Одеський міський голова Геннадій Труханов, реагуючи на розпорядженням начальника ОВА Олега Кіпера, яким той перейменував 85 одеських вулиць, площ та провулків. Сам документ на сайті ОВА відсутній. Проте з його сканами можна ознайомитися на одеському ресурсі «Думська», у чиєму розпорядженні «опинився список нових топонімів».

«Ані я, як міський голова, ані міська рада не мають до цього жодного відношення», – підкреслив Труханов.

Зокрема, одеський мер не вважає за доцільне перейменовувати вулицю Пушкінську, апелюючи до світової слави поета. Так само необґрунтованою він вважає вимогу демонтувати пам’ятник Пушкіну на Приморському бульварі, наголошуючи, що той перебуває під захистом ЮНЕСКО як елемент історичного центру Одеси, який є об’єктом світової спадщини.

Читайте також: Після масованих прильотів у Харкові перейменували вулицю Пушкінську

«Бабель, Ільф і Петров, Жванецький, Інбер, Катаєв, Олеша, Паустовський», - Труханов перераховує імена письменників, які нове розпорядження ОВА має стерти з карти Одеси, і зауважує, що «позбавити одеські вулиці прізвищ відомих на весь світ письменників – це, фактично, подарувати нашу спадщину ворогу».

Читайте також: В Україні з'являться Ольвіополь, Отаманівка і Порт-Анненталь – нові назви міст, сіл і селищ 

Геннадій Труханов наполягає, що вирішувати долю одеських топонімів мають одесити через демократичну процедуру обговорення,

Раніше повідомлялося, що наприкінці 2022 року, в ніч проти 29 грудня, в Одесі за рішенням міськради демонтували пам'ятники російській імператриці Єкатерини ІІ та російському воєначальнику Олександру Суворову.