UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меджліс кримських татар за участю Джемілєва збереться на засідання у Херсонській області

В ході майбутнього виїзного засідання Меджлісу планується обговорити два головних питання: про хід виконання постанови Курултаю (з'їзду) кримськотатарського народу VI скликання від 29 березня 2014 року "Про реалізацію кримськотатарським народом права на самовизначення на своїй історичній території - в Криму" і про дату проведення та питань порядку денного чергової сесії Курултаю.

Виїзне засідання Меджлісу кримськотатарського народу відбудеться 4 липня у Генічеську (Херсонська обл.) за участі екс-голови Меджлісу, народного депутата України Мустафи Джемілєва, який із-за заборони російських властей протягом 5 років не може відвідувати Крим.

"4 липня у Генічеську відбудеться виїзне засідання Меджлісу. Там буде присутній і Мустафа Джемільов. Власне, в першу чергу, із-за нього і проводиться виїзне засідання, тому що ми могли б провести його і в Криму, якщо б він міг сюди заїхати. І, в другу чергу, в Херсонській області проживає багато наших співвітчизників, що теж важливо", - розповів у четвер заступник голови Меджлісу Наріман Джеляль.

згідно з опублікованими на офіційному сайті Меджлісу повідомленням, в ході майбутнього виїзного засідання Меджлісу планується обговорити два головних питання: про хід виконання постанови Курултаю (з'їзду) кримськотатарського народу VI скликання від 29 березня 2014 року "Про реалізацію кримськотатарським народом права на самовизначення на своїй історичній території - в Криму" і про дату проведення та питань порядку денного чергової сесії Курултаю.

Разом з тим, як зазначив Н.Джелялов, оскільки остаточний порядок засідання Меджлісу формується його початку шляхом голосування, тому кожен член Меджлісу може внести пропозицію про розгляд того чи іншого питання.

Він припустив, що Меджліс також обговорить ситуацію з кримськими татарами в Криму і в Україні в цілому. "Мустафа Джемільов сьогодні активно проводить міжнародну діяльність щодо захисту прав і кримських татар і України в цілому. Він поділиться інформацією, її обговорення і будь-яких подальших кроків. Друге питання по Курултаю власне і пов'язаний з цим. Потрібно найближчим часом його проводити, і які питання можуть бути на ньому розглянуто?" - зазначив Н.Джелялов.

При цьому, відповідаючи на питання, чи може в ході засідання знову бути піднята тема участі кримських татар у виборах до Державної Ради Республіки Крим і місцевих органів влади, що пройдуть на півострові 14 вересня поточного року, заступник голови Меджлісу зазначив: "Так, може, якщо на те буде бажання. Але тут ще дуже важливо, щоб це питання було внесено до порядку денного".

Як повідомлялося, 12 липня Меджліс прийняв рішення не брати участь у виборах Держради і муніципальних органів Криму, які пройдуть 14 вересня поточного року, оскільки нова виборча система, затверджена кримським парламентом, не сприяє обранню кримських татар до органів влади республіки. Як заявив голова Меджлісу Рефат Чубаров: "виборча Система - вона не дасть можливості мати представництво кримських татар не тільки на рівні 20%, яке було встановлено постановою Верховної Ради АРК, прийнятому від 11 березня 2014 року. Нові правила виборів суттєво скоротять навіть то кількість депутатів кримських татар, які зараз представлені у виборних органах".

Разом з тим член Меджлісу Ремзі Ільясов, який 21 травня був обраний заступником голови Держради Криму, в кримських ЗМІ заявив, що має намір взяти участь у виборах до кримського парламенту 14 вересня, незважаючи на рішення Меджлісу про їх бойкот. !zn

Читайте також:

Резервація "Крим"

Путін порадив кримським татарам змиритися з анексією їх батьківщини

Чубаров: За все, що відбувалося, відбувається і буде відбуватися в Криму, відповідає Москва

Меджліс готовий піти в підпілля в Криму