UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медведчуку буде змінено запобіжний захід — Венедіктова

Втечу з-під арешту не кваліфікуватимуть додатково.

Запобіжний захід кума російського президента Віктора Медведчука, підозрюваного в державній зраді, буде змінено. Про це у ефірі телемарафону заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

"Якщо будуть інші можливості розгляду - подивимося, але наразі йдеться про те, що ми змінюємо однозначно запобіжний захід", - заявила генпрокурор, наголосивши, що це має бути арешт.

Венедіктова також зазначила, що втеча з-під арешту не кваліфікуватиметься додатково, а буде використана прокурорами виключно для зміни запобіжного заходу.

Вона нагадала, що спочатку обвинувачення вимагало для Віктора Медведчука взяття під варту з можливістю внесення застави у 1 млрд грн, проте суд обрав домашній арешт. Наразі Медведчук є фігурантом у двох кримінальних провадженнях.

"Ви пам'ятаєте, що у нас щодо Медведчука є дві справи. У першій справі вже слідство у нас закінчено, причому там дуже "гарні" статті. Ми на початку травня минулого року надали підозру у державній зраді, і якраз 438-а – це військовий злочин... Друге провадження ми ще розслідуємо, там ми подивимося, до яких результатів ми дійшли", - уточнила Венедіктова.

Нагадаємо, 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив про затримання СБУ кума Владіміра Путіна та депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука. Згодом під час звернення президент запропонував Росії обміняти його на українських громадян, які перебувають у полоні. Також Зеленський заявив про необхідність судити Медведчука "за правилами воєнного часу".

У МВС вважають оптимальним обмін політика на інформацію про фінансування "п'ятої колони". Щоправда, там не впевнені, чи погодиться на цей обмін сам Медведчук. Але після такої пропозиції в Москві перейшли до погроз українській владі, назвавши історію з кумом Путіна "британською схемою".