UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медовий Спас: традиції святкування

В цей день мед освячували в церкві.

14 серпня християни східного обряду відзначають Маковий або Медовий Спас. Це народні назви свята Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього або Свята Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці.

Читайте також: День Іллі: традиції святкування

Традиції святкування Медового Спасу

Цього дня прийнято ходити до церкви. З собою треба брати сезонні фрукти, мед, а також маковійчики – спеціально зібрані букетики польових квітів та трав. Вважається, що мед до освячення в церкві їсти не можна.

В цей день також прийнято накривати святковий стіл. На ньому обов’язково мають бути страви з маком, а також вареники та пироги, приправлені медом. Трапезу зазвичай починали з ложки меду або млинців з маковою начинкою.

У свято прийнято було купатися у відкритих водоймах, вважалося, що вода в цей день набуває цілющої сили. А ось вже після Медового Спасу купатися в річках та озерах не можна. Вважається, що вода починає «цвісти».

Також вважали, що з цього дня починається осінь та дощі.

Молитва Всемилостивому Спасу та Пресвятій Богородиці

Владико Господи Святий, у Вишніх живий і всевидячим Твоїм оком глянь на все творіння! Тобі прихиляємо вию душі і тіла, Тобі молимося, Святе святих, простягни руку Твою невидиму від святого житла Твого, і благослови всі нині, і прости нам всякий гріх вільний і мимовільний, словом чи ділом вчинений. Даруй нам, Господи, розчулення, даруй сльози скорботні душі на очищення багатьох гріхів наших, даруй велику Твою милість світові Твоєму і нам, негідним рабом Твоїм, бо благословенне і прославлене є Ім'я Твоє нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.