UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медовий Спас: що можна освячувати у храмі

Цього дня прийнято ходити до церкви.

1 серпня християни східного обряду відзначатимуть Медовий або Перший Спас. Це перше із трьох свят, присвячених Ісусу Христу, які відзначають у серпні, і яких об'єднує назва «Спас». В народі це свято називають Маковія.

Що треба освячувати в храмі на Перший Спас

Українці мають давню традицію святкування Медового Спасу. В цей день віряни відвідують храми, а також освячують різні продукти.

Читайте також: Яблучний спас: коли буде свято в цьому році

У кошик для освячення на Маковія необхідно поставити банку або пляшку з водою – вона символізує життя.

Також у храмі цього дня освячують мак та мед. Але їсти мед до цього дня заборонялося.

На свято прийнято нести до церкви букети з трав та польових квітів – в народі їх називають маковійчиками. Такі букети мають містити головку маку та сезонні квіти. Також у маковійчики додавали калину, соняшник, овес та полин. У Житомирській області в маковійчики додавали овочі – моркву, кукурудзу, горох, часник і кріп. Освячений букет не можна викидати, його зберігали вдома, поряд з іконами.

На Медовий Спас у Черкаській області до храму приносили не букети, а вінки з квітів та колосків з розміщеною по центру свічкою.

На Поділлі до церкви приходили зі снопами з трав та овочів, з якими після освячення обходили двори, будинки та городи.

Перед великими релігійними святами віряни мають дотримуватися певних обмежень у їжі. Нагадаємо, коли розпочинається Успенський піст в цьому році.