UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медовий Спас: історія і значення свята

У цього свята багато назв.

14 серпня християни східного обряду відзначають велике свято, яке має назву винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці. Але його більше знають під народною назвою – Медовий чи Маковий Спас.

Читайте також: День Іллі: історія свята

Чому це свято називають Медовий Спас

Назва «Спас» походить від слова «запасатися». Вважається, що зі Спасів, яких у серпні відзначають три – починається сезон заготівлі певних продуктів на зиму.

Пасічники вірили, що до 14 серпня необхідно зібрати мед, інакше його заберуть бджоли з інших пасік. Тому цей Спас в народі називають Медовим.

Існує також інша версія. Вважається, що назва пов'язана з ім'ям Христа Спасителя. Можливо також, що Спас походить від слова «спаси». Так давні слов'яни називали перші тижні серпня.

Медовий Спас також називали Водним або Спасом на воді. Така назва пов’язана з легендою.

Вважалося, під час епідемії у Константинополі, священики винесли з храму Святої Софії шматочок хреста, на якому розіп'яли Христа. Цим шматочком освятили воду і хвороба відступила.

Ще одна розповсюджена назва цього свята – Маковія. Цю назву воно отримало на честь мучеників Маккевеїв, день пам'яті яких припадає саме на 14 серпня.

Семерих братів Маккевеїв –  Авима, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркелла - у 166 році до н. е стратив сирійський цар Антіох Епіфан.  Це сталося через це, що брати відмовились поклонялися язичницьким богам.

Цар убивав братів одного за одним на очах у матері, яка потім померла, не витримавши мук.

Що не можна робити у Медовий або Маковий Спас

Наші пращури з давніх часів дотримувалися певних заборон в цей день. Краще у це свято не займатися важкою роботою та не прибирати у домі.

Не бажано влаштовувати галасливі гуляння та вести гучні розмови. Також в цей день починається піст, тому необхідно вживати лише пісну їжу. Заборонено яйця, молоко, м'ясо, алкоголь.

У свято не можна лаятись, сваритися, поганословити і бажати іншим зла. Вважається, що все погане повернеться бажаючому сторицею.

У цю дату Медовий Спас в Україні святкують в останній раз. Це пов'язано з переходом Православної церкви України на новий новоюліанський календар, який почне діяти уже з 1 вересня 2023 року. Тому усі церковні свята, окрім Великодня та прив'язаних до нього, зміщуються на 14 днів.