UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медичний директор "Охматдиту": За дуже попередньою оцінкою, термін відновлення нового корпусу — три місяці

"Щороку в «Охматдиті» лікувалися та оперувалися близько 25 тисяч дітей і ще надавалося понад 200 тисяч консультацій".

Кандидат фізіко-математичних наук, юрист, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко у матеріалі "Постріл у майбутнє. Які наслідки ракетної атаки на "Охматдит" розповів про наслідки російської атаки для головної дитячої лікарні України, а також про повернення "Охматдиту" до роботи.

"Сьогодні Національна дитяча спеціалізована лікарня "Охматдит" надає медичну допомогу фактично за всіма напрямами, окрім серцевого, — відповідна установа, Центр дитячої кардіології та кардіохірургії, розташовується на території лікарні, але підпорядкований Міністерству охорони здоров’я України", – зазначив Сергієнко.

За його словами, Лікарня має 49 відділень, центрів та інших підрозділів: від сумновідомого багатьом батькам травмпункту (про який знають усі київські таксисти) до Спеціалізованого медико-генетичного центру.

"Дані Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку входять до Міжнародного донорського реєстру, що має 6-мільйонну базу даних. У неонтологічній клініці виходжують глибоко недоношених дітей вагою від 500 грамів і багато інших чудес творять там українські лікарі", – розповів експерт.

Читайте також: МАГАТЕ відреагувало на удари російських військових по "Охматдиту"

Отже, "Охматдит", каже автор, за рівнем кваліфікації персоналу та обладнання є лікарською установою європейського та, ймовірно, світового рівня, до неї приїжджають лікуватися діти з усієї України.

"Щороку в «Охматдиті» лікувалися та оперувалися близько 25 тисяч дітей і ще надавалося понад 200 тисяч консультацій. При цьому (з початком великої війни. — О.С.) обсяги лікування навіть зросли. Якщо 2021 року було проведено 10 тисяч хірургічних операцій, то 2023-го — вже 12 тисяч, а 2024 року ми мали вийти на показник 13 тисяч. (Скільки дитячих життів передчасно обірветься через цю ракетну атаку? — О.С.)", – розповів медичний директор "Охматдиту" Сергію Чернишук.

"Частину діточок, для яких лікування можна було відкласти, виписали. Частину з тих, кого не можна було виписати й неможливо залишити тут (через руйнування приміщень), перевели до інших медзакладів, комунальних, державних, приватних, причому платні "Добробут" і "Деніс" взяли їх на безкоштовне лікування (можливо, когось не назвав, перепрошую). Решта, близько 70 дітей, зараз продовжують лікування тут (цифра щодня може змінюватися)", – додав він.

Відповідаючи на питання, як сильно постраждали корпуси лікарні, Чернишук підкреслив, що найбільших пошкоджень зазнав старий хірургічний корпус.

Читайте також: До "Охматдиту" повертаються пацієнти. Але найбільш постраждалий корпус, ймовірно, знесуть — Ляшко

"Увесь світ облетіли фото, на яких лікарі продовжували операції після того, як вибухнула ракета. Так само лікарі не залишили дітей, які перебували на гемодіалізі. У них відмовляють нирки, тому вони потребують періодичного очищення крові, й цей процес неможливо зупинити — його і тут довели до кінця. Хоча здається, що найновіший корпус (вартість лише будівництва понад 3,5 мільярда гривень. — О.С.) постраждав найбільше: в ньому вибиті всі вікна, що виходять на вулицю В’ячеслава Чорновола, але це лише здається", – наголосив меддиректор "Охматдиту".

Насправді на цей бік виходять офісні та допоміжні приміщення, а хірургічні та процедурні — на інший бік, і переважна частина з них ціла та обладнання, на щастя, не пошкоджене.

За його словами, наразі тривають експертизи щодо суми завданих збитків і щойно вони закінчаться, цифри буде оприлюднено.

"З будівлями є проблеми, деякі старі корпуси, що не відповідають сучасним вимогам, будуть збудовані з нуля, але все буде відновлено. Головні втрати — це про людей, ви знаєте, двоє людей загинуло, одна з них лікарка, п’ятеро лікарів отримали важкі травми й проходять інтенсивне лікування, у десятків інших наших співробітників — дрібні травми, але вони продовжують працювати", – повідомив він

Читайте також: Атаки на лікарні — частина плану Путіна — Politico

"Скажу так: "Охматдит" не зник. Він є. Він буде. І стане ще краще. За дуже попередньою оцінкою, термін відновлення нового корпусу — три місяці. Від себе додам: як і Україна, стане ще кращим, хоча буде важко. Скільки дітей ще помре чи втратить здоров’я?.. Через те, що з країни поїхало багато лікарів, багато — на фронті, кваліфікованих медичних кадрів гостро не вистачає. Через це багато хто їде саме в "Охматдит". Коли в країні порушено систему надання медичних послуг, то це має тяжкі наслідки. Це питання не тільки про тих людей, яких було вбито під час ракетної атаки, це ще і про тих, хто не отримає адекватної медичної допомоги через цю атаку. Тому жертв може бути набагато більше, ніж загинуло в момент атаки. Це дійсно постріл у майбутнє", – резюмував Чернишук.

Нагадаємо, 8 липня в "Охматдит" поцілила російська ракета Х-101. ДСНС повідомляли, що тоді загинули дві людини, а по медичну допомогу звернулось 32 поранених. Зокрема, з травмами госпіталізовано восьмеро дітей. Пізніше у медичному закладі померла дитина, яка була важко поранена через удар росіян по лікарні.