UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меддопомога при травмах: як ветерани можуть її отримати

Українські захисники мають право на безкоштовну медичну допомогу.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через військове вторгнення РФ. Ветерани війни можуть розраховувати на безоплатну медичну допомогу при травмах: від необхідних обстежень, до лікування та реабілітації. У Національній службі здоров'я України (НСЗУ) розповіли, як ветерану одержати медичну допомогу при травмах.

Куди треба звертатися ветерану для отримання меддопомоги при травмах

У НСЗУ зазначили, що якщо в результаті травмування відчувається інтенсивний біль, є набряк, деформація частини тіла або головний біль, порушення координації – потрібно викликати в екстрену допомогу за номером 103 і описати диспетчеру симптоми та стан.

Диспетчер надасть інформацію щодо першої допомоги, яку слід надати, а також адресу найближчої лікарні, в якій є травмпункт. Якщо постраждалий у невідкладному стані та не може самостійно дістатись до лікарні, диспетчер направить машину екстреної допомоги.

Незалежно від того, потребує людина з травмою госпіталізації чи ні, швидка має доставити її у заклад, що має договір з НСЗУ.

Читайте також: Мобілізація в Україні: якими медпослугами може скористатися ветеран у сімейного лікаря

Яку медичну допомогу при травмах може отримати ветеран

У медзакладі пацієнт має отримати усю необхідну медичну допомогу безоплатно. А саме:

Лікар, після огляду та надання меддопомоги, або призначить госпіталізацію, або надасть рекомендації щодо подальшого лікування чи реабілітації.

Також лікар має одразу виписати направлення на обстеження чи консультації.

«Якщо ж людина з травмою потребує госпіталізації, то перебування у стаціонарі та харчування також мають бути безоплатні для пацієнтів», – підкреслили у НСЗУ.

Лікарні, які мають контракт з НСЗУ за пакетами «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без хірургічних втручань» або «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах», мають надавати пацієнту допомогу безоплатно.

Читайте також: Ветеранів залучатимуть до викладання загальновійськової підготовки

Іноді військові отримують важкі травми, які потребують не лише оперативного втручання, а й дорогих витратних матеріалів. Таких як «протези» або накісткові металоконструкції.

«До тарифу на медичні послуги не включено вартість дороговартісних витратних матеріалів. Але вони забезпечуються у централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету», – зазначили у НСЗУ.

Якщо після травми військовий потребуватиме тривалої реабілітації, то це також передбачено Програмою медгарантій в межах пакета «Медична реабілітація дорослих та дітей від 3-х років з ураженням опорно-рухового апарату».

Нагадаємо, що в Україні ветерани війни можуть розраховувати на отримання певних медпослуг безкоштовно за Програмою медичних гарантій. Йдеться про діагностику, лікування й реабілітацію.