UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 10% українців за зменшення повноважень президента — опитування

Однак перетворення держави на президентську республіку підтримує тільки 4%.

Лише 4% українців підтримують зміну форми правління в державі на президентську, а 6% згодні на перетворення країни в парламентську республіку. Тим не менше 9% громадян не проти, якщо вибори президента перенесуть у парламент і залишать за ним лише повноваження Головнокомандувача Збройних сил, йдеться в спільному соцопитуванні Фонду "Демініціативи" та КМІС.

Водночас більшість громадян, а саме 58%, вважають найбільш прийнятною для України сполучення форм президентської та парламентської республіки: 27% – президентсько-парламентську (уряд призначається президентом за згоди Верховної Ради), 32% – парламентсько-президентську (уряд призначається Верховною Радою за згодою президента, більшість влади в руках прем'єра).

При цьому більшість громадян – 40%, певні, що владу президента варто залишити у тому самому обсязі, в якому вона була останні п'ять років; на думку 25% громадян, владу президента слід розширити, надавши йому право формувати уряд; ще 9% вважають, що вибори президента слід перенести в парламент і залишити за ним лише повноваження Головнокомандувача Збройних сил.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 20 по 26 березня 2019 року Загалом було опитано 1600 респондентів у всіх областях України.

Статистична похибка не перевищує: 3,7% для показників близьких до 50%, 3,2% - для показників близьких до 25%, 2,2% - для показників близьких до 10%, 1,7% - для показників близьких до 5%.

За даними обробки 100% бюлетенів виборів президента в першому турі, лідером став шоумен Володимир Зеленський, за якого проголосували майже 6 млн громадян, або 30,24%. За чинного президента Петра Порошенка, який також виходить у другий тур, віддали свої голоси понад 3 млн українців, або 15,95%. Другий тур президентських виборів відбудеться 21 квітня.