20 лютого християни східного обряду починають відзначати Масляний тиждень, який передує Великому посту. У цей час прийнято пекти млинці та пригощати ними гостей.
Традиції святкування Масляної
Кожен день Масляного тижня має свою назву та особливості святкування.
Понеділок – «зустріч». Цього дня прийнято заготовляти продукти та пекти млинці. Цього дня виготовляли опудало із соломи. Його встановлювали у центрі міста чи селища, а наприкінці Масляного тижня спалювали.
Вівторок – «загравання». За традицією цього дня юнаки та дівчата обирали собі пару.
Середовище - "ласунка". Цього дня зять йшов до тещі їсти млинці.
Четвер – «розгуляй» чи широкий четвер. Саме в цей день розпочиналися масові гуляння на Масляну, тому всі домашні справи до четверга слід завершити.
П'ятниця – «тещини вечірки». Традиційно цього дня теща йшла в гості до зятя, щоб покуштувати млинці.
Субота – «золовчині посиденьки». До невістки на млинці приходять родичі чоловіка та дарують подарунок, щоб «задобрити її».
Неділя – «прощена». Цього дня прийнято вибачатися і прощати. Масляна завершується гучними гуляннями, під час яких увечері спалюють опудало зими.