UA / RU
Підтримати ZN.ua

Масниця: коли її відзначатимуть в цьому році

На свято прийнято пекти млинці.

Щороку в Україні відзначають Масницю. Це свято символізує проводи зими та зустріч весни. Традиційно Масниця розпочинається за тиждень перед Великим постом і триває сім днів, кожен із яких має свою назву.

Коли буде Масниця у 2024 році

Дата початку Масничного тижня залежить від Великого посту, який у своєю чергою залежить від дати Великодня. Кожного року його дата початку Великого посту змінюється. Так, Масниця не має фіксованої дати, але зазвичай свято припадає на лютий – початок березня.

Читайте також: Трійця 2024: коли вона буде цього року

У 2024 році Воскресіння Христове християни східного обряду в Україні святкуватимуть 5 травня, а західного – 31 березня. Перехід Православної церкви України та Української Греко-Католицької Церкви на новий календар не вплинув на святкування Великодня. Адже християни східного обряду визначають дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж західного.

Великий піст розпочинається  18 березня, а Масничний тиждень триватиме з 11 березня (понеділок) по 17 березня (неділя).

На Масницю заведено влаштовувати пишні гуляння, пекти млинці, ліпити вареники з різними начинками, а також готувати кашу (зазвичай банош).

Нагадаємо, що раніше президент України Володимир Зеленський указом №455/2023 від 28 липня 2023 року змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем.