UA / RU
Підтримати ZN.ua

Маркарова прокоментувала інформацію "Схем" з її елітної нерухомості

Міністр вже давала коментар безпосередньо журналістам, проте вирішила продублювати його для громадськості.

Міністр фінансів України Оксана Маркарова спростувала інформацію проекту "Схеми" про те, що вона володіє елітним будинком на Подолі у Києві. Вона дала офіційний коментар про це у Facebook, серед іншого нагадавши, що у зазначеному будинку розташовується Музей-архів преси.

"Сьогодні шанована мною програма Схеми вийшла з розслідуванням, з якого можна зробити висновок, незважаючи на надані мною коментарі та документи, що приміщення, в якому я давно знімаю офіс для Музею Преси Вахтанга Кіпіані, ніби-то куплене мною. Це не так... Купівля Активбанку була моєю бізнес-помилкою задовго до приходу на службу. Працюючи в секторі Private equity я мала відношення до багатьох інвестицій – більшості успішних, але деяких не дуже. Під час короткого володіння і управління мною банком до березня 2014 року він не був визнаний ні проблемним, ні неплатоспроможним. Усі питання Активбанку вже не раз мною прокоментовані починаючи з 2015 року. Приміщення на Подолі було продано у відповідності з законодавством спільно з юридичними компаніями. Я знаю про цей продаж, але не маю до нього жодного відношення, окрім оренди офісу на 6-му поверсі. Сподіваюся, що весь цей публічний галас не призведе до необхідності шукати нове приміщення для Музею", – написала Маркарова.

Міністр додала, що вказує у електронних деклараціях все майно, яке належить їй та її чоловікові, знаючи про "прискіпливість" НАПК до її документації. Також вона заявила, що готова давати будь-які пояснення правоохоронним органам, якщо вони захочуть перевірити озвучену "Схемами" інформацію.

"Нова каденція в Мінфіні – нові рослідування. Дуже нагадує 2015 рік. І як і в 2015 році - знову не про Мінфін, а домисли про моє попереднє бізнес життя, але якось дуже забагато за останні 2 місяці... До речі, нагадаю, що будинок Профспілок куплений однією з компаній, якою я теж володіла 10 років тому, теж не моє", – резюмувала Маркарова.

Увечері 24 жовтня проект "Схеми" випустив розслідування, у якому заявив, що Оксана Маркарова, яка з 2018 року очолює Міністерство фінансів, може бути причетна до виведення активів збанкрутілого "Актив-банку", який належав їй, на свою ж компанію.

У коментарі журналістам Маркарова підтвердила, що історія з продажем нерухомості їй знайома. Міністр фінансів запевнила, що до того часу вона вже не була акціонером "Актив-банку" і вийшла із засновників "Синонім".

Оксана Маркарова й Арсен Аваков виявилися єдиними членами уряду Володимира Гройсмана, яким вдалося зберегти міністерські портфелі в Кабміні Олексія Гончарука.

У Міністерстві фінансів Маркарова працює з 2015 року, коли Кабмін ще очолював Арсеній Яценюк. Після звільнення Олександра Данилюка з посади голови Мінфіну з червня 2018 року вона керувала міністерством у статусі в. о., а в листопаді – була призначена очыльницею відомства. 29 серпня Маркарову було повторно призначено на посаду міністра фінансів.

До приходу в уряд Маркарова працювала в приватному секторі: керувала компанією "Істерн консалтинг груп", працювала в американському інвестиційному фонду Western NIS Enterprise Fund, проходила практику у Світовому банку в США.