UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марчук заперечує ризик втрати Станиці Луганської через відведення від неї сил АТО

Учасник Мінського переговорного процесу порадив критикам уважно перечитати зміст угоди про створення в Донбасі "зон безпеки".

Підписана в Мінську угода про відведення військ не передбачає виведення підрозділів ЗСУ з тих чи інших населених пунктів Донбасу, і не може створити ризику окупації бойовиками нових територій на Сході України, запевнив представник України в Мінській контактній групі Євген Марчук.

За його словами, критикуючі угоду ЗМІ, аналітики та посадові особи просто не знайомі з її змістом.

Як зазначив дипломат, пояснюючи суть документу, три ділянки розведення сторін розміщені не в самих населених пунктах, а в прилеглих до них районах, до яких не входять жоден населений пункт або електростанція.

У центрі двох ділянок знаходяться зруйнований міст через річку Сіверський Донець (Станиця Луганська) та непрацюючий через обстріли КПВВ "Золоте", які сторони розраховують відремонтувати і запустити.

Як підкреслив Марчук, відведення буде контролювати СММ ОБСЄ, забезпечуючи одночасне розведення сторін у "дзеркальному" режимі. Після відведення, відстань в один кілометр дозволить сторонам конфлікту надійно контролювати територію за допомогою власних вогневих засобів, що виключає можливість отримання однією із сторін військової переваги.

"Що краще, нічого не робити і чекати, поки не будуть вирішені всі проблеми Донбасу по українському сценарію, чи пробувати хоч трохи "розвантажувати" лінію фронту? Де зараз "Торнадо", "Смерчі", "Урагани", "Піони" , "Точки-У"? Вони самі пішли від лінії зіткнення?", – резюмував дипломат.

Раніше голова Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз заявив, що російсько-терористичні війська не будуть дотримуватися рамкового рішення про відвід сил і засобів у зонах безпеки на лінії розмежування в Донбасі. За його словами, відвід сил та засобів ЗСУ від Станиці Луганської дозволить бойовикам зайняти даний населений пункт без бою.

Нагадаємо, в ході засідання Тристоронньої контактної групи по врегулюванню конфлікту в Донбасі 21 вересня було підписано рамкове рішення про розведення сил та засобів ЗСУ і бойовиків ОРДЛО на лінії розмежування в зоні АТО.

Розведення заплановано тільки на трьох ділянках лінії розмежування з чітко визначеними координатами (Станиця Луганська, а також Золоте і Петровське в Донецькій області). У той же час, Київ розраховує на те, що в ході його імплементації будуть відпрацьовані підходи з розведення сторін уздовж всієї лінії розмежування.

Згідно з підписаним контактною групою документом, обов'язковою умовою для початку розведення сил ЗСУ та бойовиків ОРДЛО в зоні проведення антитерористичної операції є семиденний режим "повній тиші".