UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мамедов про заборону екстрадиції Петровського: "Чимало таких епізодів стаються через неправильну кваліфікацію та відсутність своєчасно зібраних доказів"

Він наголосив, що Україні потрібно більше працювати, аби домогтися справедливого покарання для російських воєнних злочинців. 

Колишній заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов прокоментував рішення Верховного суду Фінляндії, який заборонив екстрадицію в Україну лідера неонацистського військового формування "Русич" Яна Петровського.

"На жаль, чимало подібних епізодів стаються через неправильну кваліфікацію злочинів, скоєних внаслідок агресії, та через відсутність своєчасно зібраних доказів, - пише Мамедов у дописі на своїй сторінці у соцмережі X. - Це сигнал, що нам є над чим працювати. І ми мусимо це зробити задля того, щоб винні, зокрема й у скоєнні воєнних злочинів, отримали справедливе покарання".

Читайте також: Україна має дуже відповідально ставитися до збору доказів воєнних злочинів РФ — Мамедов

Яна Петровський отримав посвідку на проживання у Фінляндії на підставі навчання там його дружини, яка також є громадянкою РФ. Та у липні цього року його під іменем Воїслава Тордена затримали за порушення міграційного законодавства. Аби завадити депортації бойовика у Росію, ОГП направив у Гельсінкі запит про його затримання й тимчасовий арешт.

СБУ розшукує Петровського за участь у складі неонацистського військового формування "Русич" у війні проти України. Цей факт він й сам не став приховувати під час спілкування з росЗМІ. Та зараз його адвокатка намагається запобігти екстрадиції, стверджуючи, нібито бойовик лише брав участь у "політичній діяльності".