UA / RU
Підтримати ZN.ua

Малюська: законопроект про олігархів - тимчасовий

Україна має прийняти цивілізовані механізми, як на Заході.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що закон про олігархів хочуть ввести на тимчасовий період. Про це він сказав в ефірі на одному з телеканалів, передає "Українська правда".

"Законопроект про олігархів - тимчасовий. Тому що протягом періоду дії закону про олігархів будуть впроваджені цивілізовані механізми, такі ж як на Заході. Закон про лобізм, закон, що посилює інституційну спроможність Антимонопольного комітету, заміна чиновників середньої ланки, які зараз вирішують питання енергетики, антимонопольного законодавства. Судова реформа - ключ до успіху всього. Але скільки нам чекати поки ми заповнимо 2000 вакансій суддів, де ми їх стільки візьмемо. А ми повинні застосувати механізми вже зараз", - сказав Малюська.

Він також пояснив, чому саме РНБО буде вирішувати, хто є олігархом в Україні.

"Чому саме РНБО зазначено в законопроекті? Тому що питання олігархів є комплексним. Тобто для того, щоб констатувати, що особа є олігархом, необхідно мати дані і від Антимонопольного комітету за активами, від податкової, Мінкульту, Нацкомтелерадіо, і дані по власності в медіа, і дані про причетність до політичної діяльності. Не існує будь-якого органу, який міг би так само комплексно оцінити діяльність тих чи інших осіб. Орган, який може акумулювати всю цю інформацію, - це РНБО", - заявив глава Мін'юсту.

Читайте також: Гриценко звернув увагу на хворобливу реакцію Зеленського на критику «закону про олігархів»

Відзначимо, президент Володимир Зеленський зазначив, що в разі опору закон про олігархів буде винесено першим пунктом на всеукраїнський референдум. Законопроект президента, який був внесений в Раду як невідкладний, схвалили не всі. Зокрема, на недоліки в законопроекті вказав спікер Ради Дмитро Разумков, з позицією інших політиків і журналістів можна ознайомитися в матеріалі: "Компроміс з олігархатом"