UA / RU
Підтримати ZN.ua

Малюська розповів, як відбуватиметься "великий продаж в'язниць"

За словами міністра, перші три кроки з плану вже почали реалізовувати.

Міністр юстиції Денис Малюська оприлюднив план відомства «великого розпродажу в’язниць». Цей план має перетворитися на «велике будівництво в’язниць», написав міністр у Facebook.

«Ми розпочинаємо великий розпродаж в’язниць… скоріш за все тюрми втратять своє цільове призначення і будуть знищені. Ключова цінність у цих об’єктах для інвесторів – можливість отримати великі земельні ділянки з уже підведеними інженерними мережами. Що виросте на їхньому місці – заводи, житлові комплекси, ТРЦ  – це вже не до нас, а до майбутніх власників та органів місцевого самоврядування, які затверджують генплани, ДПТ і видають містобудівні умови та обмеження», - зазначив Малюська.

За словами міністра, продаж в’язниць не означатиме, що ув’язнених випускатимуть на свободу. Малюська пояснив, що наразі є велика кількість надлишкового майна, на утримання якого витрачаються кошти. Саме таке майно почнуть продавати у першу чергу.

Він зазначив, що «великий розпродаж в’язниць» виглядатиме так:

1) продаж заморожених в’язниць, які не використовуються, але на їхню охорону все одно витрачаються гроші;

2) оптимізація мереж існуючих в’язниць, вивільнення, замороження і продаж в’язниць, які поки що функціонують;

3) вибір міст, у яких слідчі ізолятори будуть виводитись із центральних частин міста у промзону або взагалі за міську смугу;

4) проектування та будівництво перших нових та сучасних СІЗО на околицях міст;

5) продаж старих слідчих ізоляторів у центральних частинах міст та переїзд у нові;

6) повторення кроків 4 та 5 поки мережа СІЗО повністю не оновиться;

7) будівництво/реконструкція установи виконання покарань.

«Кроки 1-3 уже перебувають у процесі реалізації. Протягом наступних кількох тижнів ми продовжимо презентувати перші лоти та забезпечуватимемо можливість їх огляду потенційними покупцями. Про дати безпосередньо аукціонів повідомлятимемо окремо», - зазначив Малюська.

Читайте також: У Мін’юсті назвали дату початку великого розпродажу тюрем

Раніше заступниця очільника Мін’юсту Олена Висоцька заявила про те, що у відомстві працюють над розширенням проекту державно-приватного партнерства і планують, крім слідчих ізоляторів, залучити інвесторів до користування закритими в'язницями.

На початку травня платні камери з'явилися в Київському слідчому ізоляторі. Зокрема, там є двомісна, тримісна і дві чотиримісні камери з поліпшеними умовами. Доба перебування в платній камері Київського СІЗО коштуватиме 2 тисячі гривень, за тиждень - 8 тисяч гривень, а за місяць - 12 тисяч грн. У Мін’юсті планують продавати подарункові сертифікати на користування цими камерами.