UA / RU
Підтримати ZN.ua

Маковія: історія та значення свята

Це свято має декілька назв.

Щороку 1 серпня християни східного обряду відзначають Медовий Спас. Повна назва свята винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці. Але його більше знають під народною назвою – Маковія.

Чому свято називається Медовий Спас

Назва «Спас» походить від слова «запасатися». У давні часи вірили, що зі Спасів, яких у серпні відзначають три – починається сезон заготівлі певних продуктів на зиму.

Читайте також: День святого пророка Іллі: історія

Пасічники вважали, що до 1 серпня необхідно зібрати мед, інакше його заберуть бджоли з інших пасік. Тому цей Спас в народі називають Медовим.

Існує також інша версія – важається, що назва свята пов'язана з ім'ям Христа Спасителя. Можливо також, що Спас походить від слова «спаси». Так давні слов'яни називали перші тижні серпня.

Іноді Медовий Спас називать Водним або Спасом на воді. З цією назвою пов’язана легенда. За часів епідемії у Константинополі, священники винесли з храму Святої Софії шматочок хреста, на якому розіп'яли Христа. Саме цим шматочком освятили воду і хвороба відступила.

Ще одна розповсюджена назва цього свята – Маковія. Цю назву воно отримало на честь мучеників Маккавеїв, день пам'яті яких припадає саме на 1 серпня.

Сімох братів Маккавеїв (Авима, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркелла) стратив сирійський цар Антіох Епіфан  у 166 році до н. е. Їх стратили на очах матері, яка потім померла, не витримавши мук. Причиною страти стала відмова братів поклонятися язичницьким богам.

Що заборонено робити на Маковія

У давні часи на свято діяли певні заборони. Так, цього дня не можна важко працювати, прибирати, прати, займатися рукоділлям.

На Медовий Спас не можна організовувати весілля та гучні гуляння.

На свято заборонялося їсти м'ясні та молочні продукти, оскільки триває піст.

Цього дня не можна лаятися, лихословити, бажати зла іншим.