UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже готові до вторгнення: CIT знайшов нові відео з пересуванням російської військової техніки до кордону з Україною

Перекидання військ йде повільніше, ніж навесні. Однак аналітики кажуть, що якщо воно продовжиться такими ж темпами до січня, а особовий склад 41-ї армії перекинуть до Єльни, то загальна чисельність угруповання військ біля кордону та в Криму значно перевищить квітневі показники.

Розвідки США та України попереджають про підготовку російського вторгнення, а глава Ради безпеки РФ Ніколай Патрушев прямим текстом каже, що "у будь-який момент в Україні може спалахнути так, що мільйони українців побіжать шукати притулок в інших місцях". Експерти Conflict Intelligence Team (CIT) у соціальних мережах виявили нові відео, на яких помітно пересування військової техніки Росії біля кордонів з Україною та в окупованому Криму.

Аналітики CIT в опублікованому сьогодні звіті кажуть, що Росія зосередила біля кордонів стільки військ, скільки було навесні цього року.

"Так чи інакше, ми згодні з оцінками розвідок, що готовність до можливої операції на підконтрольній українській владі території буде досягнута щонайменше не раніше початку наступного року", - кажуть у Conflict Intelligence Team.

Відео знайшли у соціальній мережі TikTok. Там видно військову техніку біля станції Маслівка Воронезької області. Серед техніки ідентифіковано БМП-2, САУ ”Мста-С” та танки Т-80У, які стоять на озброєнні 4-ї гвардійської Кантемирівської танкової дивізії. Техніку цього підрозділу також помічали в районі Курська.

На станції Мічурінськ-Воронезький зняли ешелон з боєприпасами, машинами хімічної розвідки РХМ-6 і важкою вогнеметною системою “Сонцепек”, що прямував у Масловку.

Також аналітики знайшли відео про прибуття російських військ до окупованого Криму. На відео зафіксували навантаження у Ставропілля 34-ї окремої мотострілецької бригади, а на іншому — ешелон із танками Т-72БЗ 42-ї гвардійської мотострілецької дивізії дорогою до Криму. У 2008 році ця дивізія брала участь у війні з Грузією.

У матеріалі CIT наголошується, що до кордону з Україною звозиться техніка “в кількості, що насторожує”, що “тільки з натяжкою можна спробувати пояснити переозброєнням чинних частин”.

CIT знайшли відео з ешелонами з БМП-3 та БТР-82, які їдуть з передмістя Костроми, де розташована 22-а центральна база зберігання техніки, до Валуйки Білгородської області за 23 кілометри від кордону з Україною. Там базується 3-я мотострілецька дивізія.

"До моменту написання попереднього матеріалу єдиним новим з'єднанням, присутність якого ми відзначили біля кордону з Україною, була 4-а танкова дивізія. Тепер же до неї додалися як мінімум інші формування 1-ї танкової армії, а також окремі частини 49-ї та 58-ї армій Південного військового округу. Все це говорить про зосередження сил приблизно у масштабах цьогорічної весни”, - пишуть аналітики.

Читайте також: Україна відмовилася вчинити національне самогубство. Продаж країни Росії призведе до катастрофи для Заходу – CEPA

Поки міжнародні лідери та світові ЗМІ продовжують міркувати про останнє нарощування Москвою військової присутності на українському кордоні, президент Росії Владімір Путін спокійно продовжує повільну анексію східної України. Пітер Дікінсон з Atlantic Coucil пише, що Путін створює неформальну імперію на Донбасі та що повільна анексія східної України продовжується.

Читайте також: Україна відмовилася вчинити національне самогубство. Продаж країни Росії призведе до катастрофи для Заходу – CEPA

У геополітичній грі, що розгорнулася, ставки високі для всіх її учасників. Детальніше читайте у статті Володимира Кравченка "Україна - епізод у серіалі, сценарій якого пишемо не ми?".