UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 1200 га земель лісового фонду вивели у приватну власність два держреєстратори на Житомирщині

Вкрадені землі оцінюють у 1,3 мільярда гривень.

Власність колишніх колгоспів, 1170 га земель, які перебувають у постійному користуванні лісогосподарського підприємства, незаконно зареєстрували за шістьма приватними підприємствами, повідомляє Житомирська обласна прокуратура.

У скоєнні незаконних дій підозрюються начальник районного центру надання адміністративних послуг та державний реєстратор відділу державної реєстрації прав на нерухоме майно двох територіальних громад Житомирського району Житомирської області.

Читайте також: У Житомирі медики оцінили оформлення інвалідності учаснику АТО у 22 тисячі

Слідством встановлено, що землі виводилися протягом листопада 2021 – січня 2022 року. Оцінна вартість землі становить понад 1 млрд. 300 млн. грн.

На підставі зібраних наслідком доказів двом посадовим особам повідомлено про підозру у зловживанні повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 365-2 КК України).

З метою недопущення незаконних порубок лісу та подальшого відчуження земель на всю площу накладено арешт.

Також до суду направлено клопотання про накладення арешту на нерухомість підозрюваних — дві земельні ділянки площею 4 га та автомобіль марки Ford.

Крім того, окружною прокуратурою заявлено до суду 6 позовів щодо повернення землі у користування лісогосподарства.

Розслідування триває, встановлюються особи, які причетні до присвоєння земельних ділянок, з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Незаконні правочини державних реєстраторів викрито Новоград-Волинською окружною прокуратурою спільно з Управлінням СБУ в області та Новоград-Волинським райвідділом поліції, який проводить досудове розслідування.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року співробітники ДБР повідомили про підозру двом колишнім начальникам головного управління майном КМДА, які незаконно передали право власності на державне майно профспілкам. З держвласності було виведено, у тому числі, і Жовтневий палац.

Загальна сума на момент скоєння злочинів сягала понад 300 мільйонів гривень, а зараз вартість цих об'єктів становить кілька мільярдів.