UA / RU
Підтримати ZN.ua

МАГАТЕ має здатність стежити за ситуацією на українських ядерних об'єктах – гендиректор

Гендиректор МАГАТЕ сподівається, що незабаром з’явиться можливість відправити на ядерні об'єкти інспекторів.

Спеціалісти МАГАТЕ зараз мають можливості для відстеження ситуації на ядерних об'єктах в Україні. Про це заявив у середу гендиректор організації Рафаель Гроссі, передає «Інтерфакс-Україна».

«Дистанційно контрольоване обладнання функціонує у штатному режимі… Ми здатні продовжувати заходи щодо контролю безпеки (на об'єктах)», – заявив Гроссі.

Він також очікує, що в майбутньому з'явиться можливість для відправлення інспекторів МАГАТЕ безпосередньо на об'єкти в Україні.

«Я у контакті з усіма сторонами. Потрібно зрозуміти, як ми зможемо підтримати», – заявив Гроссі.

За його словами, «натхненний готовністю сторін до взаємодії».

Говорячи про те, чи несуть події в Україні загрозу ядерним об'єктам, глава МАГАТЕ сказав: «Я виходжу з того, що таких ударів не буде».

Гроссі пояснив, що всі країни раніше запевняли, що вважають неприпустимими атаки на ядерні об'єкти.

Читайте також: В захопленій росіянами Зоні відчуження зафіксоване семикратне підвищення радіації - ДАЗВ

Нагадаємо, у перший же день військової агресії  РФ низка енергооб'єктів України зазнала атак

Згодом війська РФ із території Білорусі увійшли до зони Чорнобильської АЕС. На сьогодні в Зоні зафіксоване семикратне підвищення радіації, українська сторона не має доступу до обладнання та не контролює ситуацію в Зоні.

У цьому зв'язку Державна інспекція ядерного регулювання України поінформувала Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) про втрату контролю над ядерними та радіаційними об'єктами в зоні відчуження Чорнобильської АЕС унаслідок військового нападу.

Також в Державному агентстві України з управління зоною відчуження звернули увагу міжнародних партнерів та організацій на намагання військ РФ захопити атомні електростанції в Україні або на їх намагання демонстративно нарощувати свою присутність та розташовувати техніку поблизу стратегічних об'єктів.

1 березня військовослужбовці Національної гвардії України разом із підрозділами Збройних сил вели бій із російськими окупантами в районі Енергодару, де розташована Запорізька АЕС

2 береня з'явилася інформація, що у бік міста Вознесенська, де розташована Южно-Українська АЕС, вилетіла група з більш ніж 20 гелікоптерів окупантів із десантниками.