UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лутковська звинуватила Росію в дискримінації кримських татар і розпалюванні міжнаціональної ворожнечі

Омбудсмен звинуватила окупаційну адміністрацію в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і пасивності в розслідуванні вбивств кримськотатарських активістів.

© ombudsman.gov.ua
Валерія Лутковська просила перевести засудженого Клиха ближче до кордону України, щоб його могли частіше відвідувати родичі
Валерія Лутковська просила перевести засудженого Клиха ближче до кордону України, щоб його могли частіше відвідувати родичі
© ombudsman.gov.ua
© ombudsman.gov.ua

Дії російської адміністрації в Криму свідчать про цілеспрямовану дискримінації кримських татар в окупованій автономії. Про це йдеться в листі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової.

Український омбудсмен закликала Памфилову негайно провести перевірку фактів порушень прав людини та прийняти всі необхідні заходи для захисту кримськотатарського народу від дискримінації та незаконних дій з боку силових структур, які обслуговують путінський режим.

Лутковська зазначила, що явне тиск на кримських татар почалося з заборони в'їзду на територію Криму лідеру корінного народу Криму Мустафі Джемілєву. Саме це, за словами українського омбудсмана, стало причиною проведення 3 травня цього року кримськими татарами акції протесту в Армянську, за участь в якій на багатьох учасників були накладені адміністративні штрафи.

Згодом був заборонений в'їзд на територію Криму голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, а членів Меджлісу почали викликати в прокуратуру для дачі різного роду відомостей.

Під приводом розслідування обставин проведення акції 3 травня були проведені обшуки в будинках і квартирах членів Меджлісу, в медресе, в школі, в мечеті, у приміщеннях редакції газети "Авдет" і фонду "Крим", а також в самому будинку Меджлісу і, згодом, оголошено про виселення Меджлісу з будівлі.

"Зазначені дії влади Російської Федерації щодо кримськотатарського народу, що порушують низку фундаментальних прав і свобод, придбали характер систематичних і дають ґрунт для підозр про цілеспрямовану дискримінації кримських татар за національною ознакою", - зазначає у своєму зверненні Лутковська.

Читайте також: Порошенко: Проблема Криму затягнеться на роки

Омбудсмен також зазначила пасивність з боку російських силовиків у розслідуванні таких резонансних справ, як вбивство Решата Аметова, зникнення Тимура Шаймарданова, викрадення громадського активіста Сейрана Зинединова.

"На мою думку, бездіяльність слідства і незацікавленість органів влади у розслідуванні вбивств і зникнень кримських татар з одного боку, активна діяльність щодо проведення слідчих дій відносно кримських татар за явно надуманими підставами з іншого боку, не просто створюють атмосферу безкарності протиправних дій щодо корінного народу Криму, а призводять до розпалювання міжнаціональної ворожнечі", - йдеться в листі омбудсмана.

Вона також нагадала, що, відповідно до Європейської конвенції про права людини та основних свобод і практики Європейського суду з прав людини, дискримінація за ознакою етнічної приналежності є формою расової дискримінації, особливо тяжкої у зв'язку з небезпечними наслідками, і вимагає від органів влади особливої уваги і швидкого реагування.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ Туреччини засудило дії кримських "влади" по відношенню до кримських татар, які відбуваються в аннексированном Криму, і закликав світове співтовариство вжити заходів щодо захисту їх прав.

Як повідомлялося, вранці 16 вересня співробітники ФСБ обшукали квартиру члена Меджлісу кримськотатарського народу Ескендера Барієва і вилучили у нього всю комп'ютерну техніку. Подібний обшук російські правоохоронці також провели і в будинку голови Білогірського регіонального меджлісу Мустафи Асабы. В ході обшуку з будинку вилучили книги на перевірку їх змісту.

В цей же день в Сімферополі російські силовики протягом 11 годин проводили обшук у будівлі Меджлісу по вулиці Шмідта, 2, в ході якого вилучили документацію Меджлісу, комп'ютерну техніку, а також особисті речі та гроші екс-глави Меджлісу, народного депутата України Мустафи Джемілєва.

17 вересня судовий пристав-виконавець зачитав генеральний директор "Фонду "Крим", члена Меджлісу Ризі Шевкиеву постанова Центрального райсуду Сімферополя, згідно з яким "Фонд "Крим", який є власником будівлі по вулиці Шмідта, 2 в Сімферополі, а також Меджліс кримськотатарського народу і газета "Авдет" зобов'язані протягом доби звільнити займане ними приміщення. !zn