UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко звернув увагу на систематичність атак на активістів на Півдні України

Генпрокурор висловив сподівання, що слідство зможе оперативно розкрити резонансні злочини.

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що на Півдні України проводиться спецоперація з дестабілізації обстановки, частиною якої є скоординовані атаки на громадських активістів. В якості актуальних прикладів очыльник ГПУ навів напад на радника мера Херсона Катерину Гандзюк, а також напад на журналіста Григорія Козьму і політика Михайла Кузаконя в Одесі.

"Справа Гандзюк, як тепер вже очевидно, є лише частиною ланцюга антиукраїнських провокацій. Сьогоднішні події в Одесі, показали, що є скоординований план дестабілізації проукраїнської життя на Півдні України", - сказав Луценко на брифінгу на полігоні ЦСО "Альфа" під Києвом у четвер, 2 серпня.

Генпрокурор висловив сподівання, що постраждалі активно співпрацюватимуть зі слідством, а слідчі органи, у свою чергу, зможуть оперативно розкрити резонансні злочини, а також затримати координаторів злочинного плану.

"Думаю, що ми зможемо усієї правоохоронної системи знайти відповідь на це питання", - зазначив Луценко.

Як повідомлялося, 2 серпня в Одесі невідомий на вантажівці протаранив припаркований легковий автомобіль, в якому знаходилися головний редактор видання "Громадське слідство" Григорій Козьма і керівник міської організації "Народного Руху України" Михайло Кузаконь. Нападник зник з місця злочину на мопеді зі спільником, який чекав на нього.

31 липня вранці в Херсоні невідомий облив кислотою радника мера ХерсонаКатерину Гандзюк. Постраждалу з серйозними опіками доставили до реанімації.

Медики діагностували в потерпілої опіки 30% тіла, особливо постраждали обличчя, шия, груди, ліва рука і передпліччя. Експертиза встановила, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою.

Того ж дня в Бердянську вбили громадського активіста і ветерана антитерористичної операції Віталія Олешка, відомого під позивним "Сармат". Серед білого дня вбивця зайшов у двір готелю, що належав Олешку, і двічі вистрілив йому в спину з мисливської рушниці. Від отриманих поранень 43-річний чоловік помер на місці.

18 червня в Херсоні двоє невідомих побили журналіста Сергія Нікітенка. Нікітенко разом із Гандзюк створили у 2012 році агентство громадської журналістики "МІСТ".

5 червня на голову громадської організації "Автомайдан-Одеса", члена Ради громадського контролю НАБУ Віталія Устименка напали двоє озброєних зловмисників. Потерпілий отримав закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, рубану рану в районі лівого виска, забій грудної клітини, колото-різану рану лівої сідниці.

24 травня на одеського активіста Сергія Стерненка напали недалеко від його будинку двоє зловмисників. Під час зіткнення активіст отримав ножове поранення руки, а один з нападників – смертельне поранення у живіт. Стерененко стверджує, що завдав нападникам поранення ножем, який відібрав у них же.