UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко назвав головні помилки військового керівництва під Іловайськом

Основною причиною трагедії під Іловайськом стало російське вторгнення. Але і українське командування припустилося помилок.

Генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки озвучив висновки експертів щодо причин поразки під Іловайськом у серпні 2014 року.

"Експерти вважають, що ці помилки військового керівництва зводяться до порушення встановленого порядку планування та проведення бойових дій по звільненню Іловайська силами АТО в період з 8-20 серпня 2014 року. Також невідповідність фактичних дій посадових осіб зазначеним вимогам та оперативній обстановці, що склалася", - сказав він.

Луценко наголосив, що дані розвідки, які свідчили, що в Іловайську ще до початку операції звільнення було зосереджено близько 1,2 тис. бойовиків з технікою і укріпленнями, "не були взяті в розрахунок під час складення замислу".

"Застосування добровольчих батальйонів у меншій кількості при атаці, було, з точки зору експертів, помилкою і порушенням ряду нормативних документів України, уставів, настанов тощо", - сказав Луценко.

Він додав, що військове керівництво України після вторгнення російських військ "не віддало наказ по відступ".

Луценко наголосив, що основним фактором подій під Іловайськом наприкінці серпня 2014 р., відомих як "Іловайська трагедія", було пряме вторгнення Збройних сил Російської Федерації на територію України.

Луценко зазначив, що найбільш масштабне вторгнення Збройних сил РФ сталося о 4.00 ранку 24 серпня 2014 року. "Сили вторгнення складалися з 9 батальйонно-тактичних груп. 3,5 тис. чоловік особового складу перейшли кордон України. Кордон також перейшло до 60 танків, до 320 БМД, БМП, до 60 гармат, до 45 мінометів, 5 ПТРК", - розповів він.

За словами Луценка, співвідношення українських силових підрозділів до російських силам вторгнення і терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР" в районі Іловайська на той момент складало: по особовому складу 1 до 18, по танках - 1 до 11, по бронетехніці - 1 до 16, по артилерії - 1 до 15, по "град" - 1 до 24.

Крім того, угрупування Збройних сил РФ уздовж східного кордону України, поблизу до української території, на той момент налічувала 35 батальйонно-тактичних груп і ротно-тактичних груп, що в сумі складало не менше 45 тисяч військовослужбовців, до 160 танків, 1 тис. 360 БМП і БТР, 350 одиниць артилерії, 130 одиниць РСЗО, 192 бойових літака, 137 вертольотів.

Читайте також: Загиблий під Горлівкою поліцейський виявився бійцем батальйону "Миротворець", який пройшлов Іловайськ

Юрій Бутусов, аналізуючи причини трагедії у статті "Іловайськ. Фатальні рішення", писав про те, що військове керівництво України 24 серпня приймало парад Незалежності в Києві, хоча ще напередодні з зони АТО почали надходити доповіді про російське вторгнення. На його думку, частини ЗСУ, які зіткнулися з російської ударною групою, не могли стримати супротивника, що перевершував їх чисельно і якісно.