UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конференція, пов'язана зі звільненням полонених та депортованих українців, відбудеться у Канаді наприкінці жовтня – Лубинець

Обговорено формат заходу, перелік країн, яких запросять взяти участь, порядок денний та очікуваний результат

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував відеозустріч українських посадовців з міністеркою закордонних справ Канади Мелані Жолі, у якій він взяв участь.

Про це він повідомив у своєму Телеграм-каналі.

Читайте також: Понад 1700 цивільних українців знаходяться в тюрмах РФ – Лубінець

Як вже було заявлено, 30–31 жовтня в Канаді відбудеться тематична конференція щодо четвертого пункту Формули миру «Звільнення полонених і депортованих осіб». Сторони обговорили формат заходу, перелік країн, яких запросять узяти участь, порядок денний та очікуваний результат. 

"Зазначу, що Україна вдячна Канаді та Норвегії, які виступлять співорганізаторами конференції та є співголовами робочої групи з реалізації четвертого пункту Формули миру. Ми повинні якомога найшвидше звільнити усіх цивільних, військовополонених та дітей, що перебувають у незаконному ув’язненні РФ", - написав омбудсмен.

До речі, виступаючи на четвертому саміті перших леді і джентльменів, Дмитро Лубінець також загострив увагу на цьому питанні.

«Останнє засідання по четвертому пункту на рівні послів іноземних країн відбулося три тижні тому. Були присутні 50 країн і п'ять міжнародних організацій. Ми напрацювали детальний покроковий план. Я не можу його презентувати, але дуже хочу, щоби всі прописані там кроки були затверджені та взяті до роботи на рівні міністрів закордонних справ», - сказав Лубінець.

Читайте також: Посол у Нідерландах: Україні вдалося повернути 600 депортованих до Росії дітей

Омбудсмен вважає, що одним з методів боротьби зі свавіллям РФ може бути визнання національними парламентами дій РФ як злочину - геноциду та спільний тиск на державу-агресора.